Το είδαμε και αυτό! | Ρακή «Κρήτης» από τα Σκόπια

το-είδαμε-και-αυτό-ρακή-κρήτης-από-τ-25370

tsikoudiaΣε εκατοντάδες ουζερί της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, οι καταναλωτές πίνουν «ρακή Κρήτης» που έχει αποσταχθεί στα… Σκόπια, τη Βουλγαρία ή σε άλλες βαλκανικές χώρες. Ο «ποταμός» της αμφιβόλου ποιότητας τσικουδιάς «πνίγει» κυρίως το παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης, αλλά και το τσίπουρο Τιρνάβου.

Τα εκατομμύρια λίτρα που μπήκαν φέτος στη χώρα μας δεν ξενίζουν πλέον κανένα μετά το ανάλογο φαινόμενο στο κατεξοχήν επώνυμο κρητικό προϊόν, το ελαιόλαδο. Η εισαγόμενη ρακή όμως δίνει τη χαριστική βολή και σ’ αυτό το προϊόν, που επίσης έχει ταυτιστεί με την Κρήτη, σε μια χρονιά με πολλά προβλήματα σε βάρος των καζανάρηδων και των παραγωγών.

Πάνω από 30 εκατομμύρια λίτρα μπήκαν από τρίτες χώρες μόνο πέρυσι στην Ελλάδα, για να βαφτιστούν και να διακινηθούν σαν κρητική τσικουδιά, με το κράτος απλά να αναγνωρίζει την ύπαρξη του φαινομένου, αλλά να μην κάνει τίποτα προκειμένου να το ελέγξει. Κι όμως, την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός εξαντλεί όλη του την αυστηρότητα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται την έλλειψη ελέγχων, κάνοντας χρυσές δουλειές μέσα από τη λαθροεισαγωγή και τη νοθεία της ρακής!

«Τα παράνομα βαφτίσια της ρακής έχουν ενταθεί φέτος», τονίζει στη «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, αναφερόμενος στην τεράστια ποσότητα των 30 εκατομμυρίων λίτρων ρακής αμφιβόλου ποιότητας, που μόνο μέσα στην περυσινή χρονιά μπήκαν στην Ελλάδα και πουλήθηκαν, αφού πρώτα βαφτίστηκαν σαν «κρητική ρακή», στους ανυποψίαστους καταναλωτές της υπόλοιπης Ελλάδας.

«Πέρυσι, που επικαλεστήκαμε τα στοιχεία αυτά στην αρμόδια επιτροπή, το Γενικό Χημείο του Κράτους μάς απάντησε ότι αδυνατεί να κάνει τους ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου. Εγώ πιστεύω ότι η λαθροεισαγωγή συνεχίζεται που, σε συνδυασμό και με κάποιες ποσότητες που λαθροαποστάζονται αλλά από άμβυκες παράνομους, συμπληρώνει το «παζλ»», όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών τσικουδιάς.

«Κι εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: Τα τελευταία χρόνια, πιο εντατικά από πριν, ζητάμε από το υπουργείο Οικονομικών να μας επιτρέψει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς της υγρασίας για να βγάζουμε περισσότερη τσικουδιά σε κάθε καζανιά, να πληρώνουμε τους φόρους μας (Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος Αμπελουργού και Φόρος Πωλητή) και να υπάρχει ταυτοποίηση της ρακής κ.λπ., και όμως δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τους εκάστοτε κυβερνώντες».

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία των εισαγωγών ρακής από τρίτες χώρες, που έχουν δοθεί και επίσημα από τους κρατικούς φορείς, είναι συγκλονιστικά. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εισαγωγές 30 εκατομμυρίων λίτρων ρακής μόνο μέσα στο 2013 είχαν γίνει από Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια και άλλες βαλκανικές χώρες, που μπήκαν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας και μάλλον καταναλώθηκαν με την ταμπέλα της «κρητικής τσικουδιάς», με συνέπεια την αισχροκέρδεια, τη φοροδιαφυγή, αλλά και την απειλή για τη δημόσια υγεία!

Πηγή : neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook