«Φάγαμε πόρτα» από Ντράγκι και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

φάγαμε-πόρτα-από-ντράγκι-και-ευρωπα-205988

dragi_ektΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκ του καταστατικού της δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτική νομισματικής χρηματοδότησης και ως εκ τούτου ουσιαστικά να προσφέρει χρήματα σε τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου αυτοί να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι, κλείνοντας την πόρτα στην Ελλάδα για το αίτημά της να αυξηθεί το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων προκειμένου να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ζητεί ο Μάριο Ντράγκι, για να δεχτεί ελληνικά ομόλογα.

«Η ΕΚΤ έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. και το ποσό έχει διπλασιαστεί σε δυο μήνες. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Υπό αυτή την έννοια η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών. Είναι ίδρυμα με κανόνες. Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει την χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι είναι πρόοδος που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος».

Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα, στηρίζεται σε κανόνες. Δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει κρατικά ομόλογα, απάντησε ο κεντρικός τραπεζίτης σε ερώτηση για το αν θα αυξηθεί το όριο έκδοσης κρατικών εντόκων της Ελλάδας.

Όπως δήλωσε στην συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας στην Λευκωσία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά στις 9 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων ABS και καλυμμένων ομολόγων.

H κεντρική τράπεζα δεν θα αγοράζει ομόλογα με επιτόκιο χαμηλότερο από το επιτόκιο καταθέσεων, δηλαδή κάτω από -0,2%, πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι αγορές τίτλων θα διαρκέσουν ως τον Σεπτέμβριο του 2016. Τόνισε ωστόσο πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί μέχρι να διαπιστωθούν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο διοικητής της ΕΚΤ υποστήριξε πως αρχίζουν να εμφανίζονται πιο ευνοϊκές εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης, οι οποίες ενισχύονται από τα επιπρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Επιπρόσθετα, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θα στηρίξει το εισόδημα των νοικοκυριών και τα κέρδη των εταιρειών.

Όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και η εικόνα από τις αρχές του 2015 δείχνει να βελτιώνεται. Περιμένουμε ότι η ανάκαμψη αναμένεται σταδιακά να διευρυνθεί και να ενισχυθεί.

Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2016 λόγω και της πτώσης του ευρώ αλλά και των μέτρων της ΕΚΤ. Το 2017 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,1%.

Κλειδί η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το 2015 αναμένεται να είναι μηδενικός έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,7%. Η μείωση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό οφείλεται στην χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, το 2016 ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 1,5%, από 1,3% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ θα επιβλέπει προσεκτικά τους κινδύνους για την εξέλιξη των τιμών, δίνοντας έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις συναλλαγματικές μεταβολές και τις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας προϋποθέτουν ότι θα εφαρμοστούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Όπως υπογράμμισε η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι κλειδί για την επιτυχία των μέτρων νομισματικής πολιτικής.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook