Χανιά | «Έκανε ταμείο» ο Σκουλάκης

χανιά-έκανε-ταμείο-ο-σκουλάκης-166087

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠλεόνασμα δύο εκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζει ο ισολογισμός του Δήμου Χανίων για το 2013 που εγκρίθηκε το απόγευμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε κλίμα ιδιαίτερης φόρτισης ενόψει της επερχόμενης διαδοχής.

Για το 2014 και σύμφωνα με έκθεση που παρέδωσε στη νέα Δημοτική Αρχή ο αντιδήμαρχος των οικονομικών κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, ο Δήμος, παρά την υστέρηση εσόδων σε σχέση με τον προϋπολογισμό, έχει αυτήν την στιγμή ελεύθερο για οποιαδήποτε χρήση, πραγματικό ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Σ’ ένα μήνα θα ξέρουμε την πραγματικότητα»

«Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία, ωστόσο η αποτύπωσή τους δεν είναι σωστή κι έτσι δεν δίνουν μια πλήρη και διαφανή εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου», τόνισε ο νέος Δήμαρχος κ. Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία.

«Η εικόνα που παρουσιάστηκε από την ορκωτή λογίστρια, δείχνει ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι διαχειρίσιμη. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πούμε κάτι αντίθετο αυτή τη στιγμή και με αυτά τα στοιχεία. Όμως, θα προχωρήσουμε σε πιο εκτεταμένη και ενδελεχή ανάλυση, θα δούμε τις εκκρεμείς υποθέσεις και σε διάστημα περίπου ενός μήνα θα έχουμε την πραγματική απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου», τόνισε, μεταφέροντας την αίσθησή του, ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και ειδικά της οικονομικής υπηρεσίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΥπαρκτό το πλεόνασμα

«Θεωρήσαμε χρήσιμο να προσδιορίσουμε ποιο είναι το παραδοτέο οικονομικό αντικείμενο, προς την νέα δημοτική αρχή», τόνισε ο κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης που μαζί με την ορκωτή λογίστρια κα Μαρίνα Χρυσανθοπούλου, επεξεργάστηκε και υπογράφει τη σχετική έκθεση που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Οι καταθέσεις του Δήμου Χανίων στις ελληνικές τράπεζες στις 22 Αυγούστου του 2014 που είναι η ημερομηνία αναφοράς, έφταναν τα 9,19 εκ. ευρώ, από τα οποία το ένα εκατομμύριο είναι ελεύθερο για οποιαδήποτε λειτουργία του Δήμου.

«Αν σήμερα έκλεινε ο Δήμος θα είχε πλεόνασμα ένα εκατομμύριο, έχοντας πληρώσει όλα όσα έχουν τιμολογηθεί και δεσμευτεί μέχρι 22 Αυγούστου. Είναι οι ίδιοι πόροι του Δήμου, ένα πλεόνασμα υπαρκτό και όχι λογιστικό» τόνισε και συνεχάρη την οικονομική υπηρεσία για το έργο της.
«Νοικοκυρέψαμε το Δήμο»

«Είμαστε περήφανοι για ό,τι σας παραδίδουμε, τόνισε στον απολογισμό του ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Σκουλάκης που αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση την υποστελέχωση και την «γραφειοκρατική παράνοια» που έφερε ο «Καλλικράτης». «Κληθήκαμε να κάνουμε ένα σκληρό νοικοκύρεμα και το πετύχαμε», είπε και προσέθεσε: «Ήξερα ότι θα είχα μεγάλο προσωπικό και πολιτικό κόστος και το ανέλαβα» ενώ δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει «με ειλικρίνεια και σταθερότητα τη νέα Δημοτική Αρχή».
Ανησυχητικά χαμηλή εισπραξιμότητα

Τον οικονομικό ισολογισμό – απολογισμό του Δήμου για το 2013, παρουσίασε η ορκωτή λογίστρια κα Μαρίνα Χρυνανθοπούλου. Με έσοδα 65 εκ. ευρώ και λογιστικό πλεόνασμα περίπου δύο εκατομμυρίων , ο αρμόδιος αντιδήμαρχος χαρακτήρισε τον Δήμο «απόλυτα υγιή» ενώ και ορκωτή λογίστρια είπε ότι δεν βλέπει κανένα κίνδυνο για την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου.

Ωστόσο, ανησυχητικά χαμηλό είναι το ποσοστό εισπραξιμότητας του Δήμου που δεν ξεπερνά το 45%! Την ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος και να λειτουργήσουν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, επεσήμανε τόσο η κα Χρυσανθοπούλου, όσο και ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών, κ. Χατζηκυριάκος.
Αποχαιρετισμός

Κατά τη διάρκεια της ειδικής αυτής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, οι σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να «αποχαιρετίσουν» τους συναδέλφους τους που δεν έχουν επανεκλεγεί και ειδικά του αντιδημάρχου οικονομικών με εκπροσώπους της μειοψηφίας όπως τους κυρίους Κυνηγό και Παπαδογιάννη να αναγνωρίζουν το έργο του.

Υπενθυμίζουμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή ορκίζεται αύριο Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook