Χανιά | Έτσι θα γίνει η Πλατεία Κατεχάκη! | Photos

χανιά-έτσι-θα-γίνει-η-πλατεία-κατεχάκη-134294

plateia katehakiΟ αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σήμερα το zarpa.gr σας παρουσιάζει μια πρώτη εικόνα από το πώς θα είναι μελλοντικά ο χώρος γύρω από το Παλιό Τελωνείο, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, όπως τον οραματίστηκαν και τον σχεδίασαν οι Χανιώτες αρχιτέκτονες που κέρδισαν τον πρώτο βραβείο. (φώτο εξωφύλλου)

Τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, καθώς έχει δοθεί μία προθεσμία για την κατάθεση ενστάσεων και εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

«Το αποτέλεσμα είναι καινοτόμο και πολύ λειτουργικό», είπε μιλώντας στο zarpa.gr, ο πρόεδρος του Ταμείου, κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης.

«Σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση της κριτικής επιτροπής και χαιρόμαστε γιατί οι νικητές είναι κατά βάση Χανιώτες», είπε και εξήγησε ότι όταν οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα, θα γίνει ειδική τελετή στο Κ.Α.Μ. για την βράβευση των νικητών και την παρουσίαση των μελετών που διακρίθηκαν.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα προχωρήσει και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τα σκιάδια, εκτιμώντας ότι οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, «είναι μια καινοτόμα προσέγγιση στη διαδικασία των αναπλάσεων που θα έχει τεράστια οφέλη για την τοπική κοινωνία και για τον τουρισμό».

Η επιτροπή

Η κριτική επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, αποτελούταν από τα εξής μέλη:

Μαυρακάκης Κωνσταντίνος, αρχιτέκτονας, Κριτής εκ προσωπικοτήτων, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Τζανάκης Εμμανουήλ, αρχ. μηχ/κός, ελεύθερος επαγγελματίας, Νικηφοράκη Γεωργία αρχ. μηχ/κός, ελεύθερος επαγγελματίας, Κωτσάκη Αμαλία, αρχ. μηχ/κός, επίκουρη καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ανδρουλάκη Μαρία, αρχ. μηχ/κός, υπάλληλος της Δ.Τ.Υ.Δ.Χ.

Τα βραβεία

Αυτές είναι οι φωτογραφίες της μελέτης που κέρδισε το πρώτο βραβείο:

plateia katehaki

plateia katehaki1

 

plateia katehaki11

Στην αρχιτεκτονική ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο (5.505 ευρώ) συμμετέχουν οι μελετητές Αλέξανδρος Θ. Βαζάκας, Ειρήνη Βλαζάκη και Αννα Τσιτωνάκη και οι συνεργάτες τους, Δημοσθένης Κούρος, Νάντια Ανθούλη, Ξανθίππη Τζάθα, Αννα Χατχημιχάλη, τελειόφοιτες φοιτήτριες αρχιτεκτονικής αλλά και οι εξής ειδικοί συνεργάτες:

Φυτοτεχνικά: Μιράντα Σπηλιοπούλου Βαζάκα: Αρχιτέκτων Τοπίου, Ευα Παπαδημητρίου: αρχιτέκτων τοπίου γεωπόνος

Βιοκλιματικά: Μαρία Μανδαλάκη, αρχιτέκτων μηχανικός

Φωτισμός: Χριστίνα Γιάξα, μηχανολόγος μηχανικός

plateia katehaki2

Το δεύτερο βραβείο (άνω φώτο) και τα 4.038 ευρώ πήρε η μελέτη που εκπόνησε ομάδα του Γιώργου Μπάτζιου.

plateia katehaki33

Το τρίτο βραβείο (άνω φώτο) που αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 2.692 ευρώ έλαβε η ομάδα Α-G Architects, αποτελούμενη από τους Βασίλη Γκικαπέππα και Δήμητρα Παρασκευά, με σύμβουλο την Άντα Αναστασοπούλου, αρχιτέκτων μηχανικό.

«Μια από τις σημαντικότερες πλατείες στην Ευρώπη»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου η πλατεία Κατεχάκη «είναι μια από τις σημαντικότερες πλατείες σ’ όλη την Ευρώπη» καθώς «είναι προσδιορισμένη και χωροθετημένη από τέσσερα μνημεία διαφορετικών εποχών: το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, το Βενετσιάνικο τείχος, το Παλαιό Τελωνείο – οι εργασίες αποκατάστασης και μετατροπής του σε πολιτιστικό πολυχώρο βρίσκονται σε εξέλιξη – και τα ενετικά Νεώρια»

Η ανάπλαση

Βασική προδιαγραφή για την επιλογή της μελέτης, ήταν το να συνάδει με τις απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού – περιβαλλοντικού σχεδιασμού αλλά και να λαμβάνει –κατά το δυνατόν- υπόψη την αρχαιολογική ιδιαιτερότητα της περιοχής.

Επίσης, στόχος είναι η πλατεία να ενωθεί με το δίκτυο πεζοδρόμων της Παλιάς Πόλης που κατασκευάστηκαν ή κατασκευάζονται από τη Δημοτική Αρχή  και με τον αρχαιολογικό χώρου του Καστελλίου, σε ένα ευανάγνωστο και λειτουργικό δίκτυο στάσης-κίνησης, στο πλαίσιο της ευρύτερης σύνδεσης, ανάδειξης και οργάνωσης όλων των λειτουργιών των γειτνιαζόντων – ιστορικών και μη – κτιρίων, με καθοριστικό παράγοντα την σύγχρονη ανάδειξη των ευρημάτων από την ανασκαφή της αρχαιολογικής υπηρεσίας που θα ακολουθήσει αλλά και την ομογενοποίηση των ιδιωτικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

plateia.katehaki

 

 

7 thoughts on “Χανιά | Έτσι θα γίνει η Πλατεία Κατεχάκη! | Photos

  1. ι δευτερη ειναι πιο καλη απο τη πρωτη που ειναι τελειως βαρετη και δεν χρειαζοτανε καν μελετη. παιζει μεγαλη σημασια και ο φωτσμος που δεν βλεπουμε σε καμια .

    1. Σαφώς η δεύτερη είναι πολύ καλύτερη. Αν δειτε και τις πινακίδες περιλαμβάνει και εξαιρετικό φωτισμό: http://www.dlx.gr/%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD

      Η πρώτη είναι για κλάματα.

      1. Στην πρωτη εχει μια που εχει το ιδιο επιθετο με την προεδρο της αρχαιολογιας χανιων .
        Τυχαιο ισως η δεν ξερω.
        Η δευτερη ειναι σαφως καλυτερη η πρωτη ειναι τελειος κενο και αδειο.

  2. τα ανακοινωμένα πρακτικά αναιρούν άρδην τη λύση του πρώτου βραβείου, (αναφερόμενος στον βαρύγδουπο τίτλο του άρθρου), μια τέτοια προσέγγιση, πολύ σωστά δεν αρμόζει σε αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ας γινόταν ανάθεση στο «πολυτεχνείο» ή στην «αρχαιολογία» όπου και τελικά ..πήραν το βραβείο!

  3. Στή μελέτη τού τρίτου βραβείου σύμβουλος είναι η Αντα Αναστασοπούλου Αρχιτέκτων μηχανικός και όχι η Βασιλική Τσουκαλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook