Χανιά | Έφηβοι στο εδώλιο των Δικαστηρίων

χανιά-έφηβοι-στο-εδώλιο-των-δικαστηρί-43761

dikastiriaΑνησυχητικά στοιχεία για την νεανική παραβατικότητα παρουσίασε χθες η νέα στα Χανιά Αντιεισαγγελέας Εφετών, Εισαγγελέας Ανηλίκων, Μαρία Κωστίδου, σε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού.

Συγκεκριμένα, το 2014 έχουν απασχολήσει τα δικαστήρια των Χανίων 149 συνολικά υποθέσεις ανηλίκων. Από αυτές, οι 145 ήταν πλημμελήματα, δηλαδή παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, φθορές ξένης περιουσίας, κατοχή ναρκωτικών και μικροκλοπές, ως επί το πλείστον. Εκδικάστηκαν ωστόσο και τέσσερα κακουργήματα που περιλαμβάνουν δύο υποθέσεις βιασμού, μία απόπειρα ανθρωποκτονίας και μία υπόθεση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Η κα Κωστίδου με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, σχολίασε ότι στα Χανιά, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο στην Θεσσαλονίκη (όπου υπηρετούσε στην Εισαγγελία Ανηλίκων τα προηγούμενα έξι χρόνια) ή στην Αθήνα. Ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ανήλικοι παραβάτες «επιστρέφουν» στα Δικαστήρια, καθώς συνήθως εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά και στην ενήλικη ζωή τους και μάλιστα πιο σοβαρής μορφής: «Δυστυχώς, τα παιδιά που από νωρίς έχουν εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά, τείνουν να συνεχίζουν και να προχωρούν σε πιο σοβαρά αδικήματα: Η κλοπή γίνεται ληστεία, το πλημμέλημα γίνεται κακούργημα, η χρήση ναρκωτικών γίνεται διακίνηση» είπε χαρακτηριστικά η κα Κωστίδου.

Για τον περιορισμό του φαινομένου, κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος της οικογένειας στον «έλεγχο της κακής παρέας» καθώς τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι οι οικογένεια δεν είναι τόσο «δεμένη» με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιρροή των δικτύων ομιλίκων στα παιδιά και ιδιαίτερα στους εφήβους κάτι που μπορεί να παρασύρει στην τέλεση αξιόποινων πράξεων παιδιά όλων των οικογενειών, ανεξαιρέτως.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook