Χανιά | «Βούλιαξε» η αγορά τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων

χανιά-βούλιαξε-η-αγορά-τις-πρώτες-εβ-151775

katastimata

Αύριο μπαίνει ο Αύγουστος και παρόλο που τα Χανιά να «βουλιάζουν» από κόσμο, η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δεν μεταφέρεται στα εμπορικά καταστήματα που βλέπουν τον τζίρο τους να «βουλιάζει» ακόμα και σε περίοδο θερινών εκπτώσεων.

Έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που δημοσιεύεται σήμερα στο esee.gr αποτυπώνει πτώση του τζίρου στο 44% των εμπόρων που ρωτήθηκαν και μείωση των πωλήσεων στις αγορές όχι μόνο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά ακόμα και σε τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο τα τουριστικά είδη σημειώνουν τις πρώτες δύο εβδομάδες πτώση κατά 30%, στα Χανιά κατά 20%, ενώ στη Ρόδο όπως και στην Κέρκυρα, η αγορά κυμάνθηκε ελαφρώς υποτονικά αλλά κοντά στα περσινά επίπεδα. Την εικόνα αυτή για την αγορά των Χανίων, επιβεβαίωσε στο zarpa.gr, o  πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου κ. Τάκης Ζερβουδάκης.

Στα συμπεράσματα της έρευνας, συμπεριλαμβάνεται η αδυναμία συντονισμού της εμπορικής κίνησης με την τουριστική που φέτος έχει εκτιναχθεί στην Ελλάδα. «Βλέπουμε πάρα πολύ κόσμο έξω απ΄τα μαγαζιά, να κυκλοφορεί στην πόλη. Όμως ελάχιστοι μπαίνουν μέσα. Κι αυτό είναι κάτι που το ακούς απ’ όλους τους εμπόρους» σχολίασε ο κ. Ζερβουδάκης.

Δεν ικανοποίησαν οι Κυριακές

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι έμποροι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ρωτήθηκαν εάν, άνοιξαν τα καταστήματά τους την τελευταία Κυριακή (27 Ιουλίου). Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας εκτιμάται ότι ο αριθμός των καταστημάτων που άνοιξαν την Κυριακή είναι πολύ μικρός.

Ωστόσο, για τα καταστήματα που άνοιξαν, υπήρξε σχετική ταύτιση των απόψεων των επιχειρηματιών αναφορικά με τον τζίρο της Κυριακής, καθώς, οι περισσότεροι καταστηματάρχες που επέλεξαν να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους δήλωσαν από «λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι» από τον τζίρο που πραγματοποίησαν τις δύο Κυριακές του Ιουλίου.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook