Χανιά | Εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

χανιά-εκδηλώσεις-του-ιδρύματος-ερευν-108272

venizelosΤις εκδηλώσεις και δράσεις που προγραμματίζει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από τη γέννηση του μεγάλου πολιτικού, παρουσίασαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου στα Χανιά, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του. Ο Γενικός Διευθυντής Νικόλαος Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «σήμερα ο Βενιζέλος είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε, επειδή η χώρα μας διέρχεται αυτή τη μεγάλη κρίση και είναι επιτακτική ανάγκη οι Έλληνες πολιτικοί να μελετήσουν ξανά τις παρακαταθήκες του και να εμπνευστούν από την πολιτική του. Το Ίδρυμα επιδιώκει να φέρει στις νεότερες γενιές το μήνυμα του Βενιζέλου και να εμπνεύσει την επιστημονική κοινότητα, αλλά και όλους τους παράγοντες της δημόσιας ζωής».

Ενδεικτικά, προγραμματίζονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις και δράσεις:

Στην Αθήνα:

– Έκθεση ιστορικού υλικού με θέμα τη ζωή και το έργο του, επικεντρωμένη στον επαναστάτη και το διπλωμάτη Βενιζέλο. Εγκαινιάζεται στις 16 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει δύο μήνες. Διοργανώνεται από το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στον εκθεσιακό χώρο του οποίου (Αμαλίας 14) θα φιλοξενηθεί. Στον ίδιο χώρο προγραμματίζονται παράλληλες εκδηλώσεις.

– Δείπνο στο ξενοδοχείο Civitel Olympic (Μαρούσι) στις 17 Οκτωβρίου για την ενίσχυση του επιστημονικού έργου του Ιδρύματος. Θα παρουσιαστεί η καντάτα για χορωδία και ορχήστρα «Ωδή στον Ελευθέριο Βενιζέλο», μελοποιημένη ποίηση των Παλαμά, Στρατήγη, Κωνσταντινίδη και Μαλακάση από τον Γιάννη Μεντζελόπουλο, ενώ ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς θα αναφερθεί στο χορηγικό πνεύμα στη σύγχρονη εποχή.

–  Εκδήλωση στην Εστία Νέας Σμύρνης στις 18 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το δήμο Νέας Σμύρνης και την τοπική Ένωση Κρητών.

-Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής, στις 9 Ιανουαρίου 2015 με έργα σχετικά με την Κρήτη και τον Βενιζέλο των Σκαλκώτα, Μητρόπουλου, Καλομοίρη, Σαμάρα, Θεοδωράκη, Χατζιδάκη, Κουμεντάκη και Σκλάβου.

– «Οι στρατηγικές επιλογές του Βενιζέλου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής (Megaron Plus) τον προσεχή Φεβρουάριο (εισαγωγική ομιλία του Sir Michael Llewellyn-Smith και στρογγυλό τραπέζι με τους Θάνο Βερέμη, Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Νικόλαο Παπαδάκη και Ευάνθη Χατζηβασιλείου).

Στην Κρήτη:

-Παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Ελευθέριος Βενιζέλος και πολιτιστική πολιτική» τον Νοέμβριο (συνέκδοση του Ιδρύματος με το Μουσείο Μπενάκη).

-Ιδεολογικές αντιλήψεις και πολιτική φιλοσοφία του Βενιζέλου τον Ιανουάριο, στρογγυλό τραπέζι με τους Νίκο Αλιβιζάτο, Θεόδωρο Φορτσάκη κ.ά. και συντονίστρια τη Βίκυ Φλέσσα.

Επίσης,

– Εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικό παιχνίδι και βιωματικά σεμινάρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και μουσειοσκευή που θα ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα και στα σχολεία της ομογένειας.

– Εκδόσεις μίας συνοπτικής βιογραφίας του Βενιζέλου στην αγγλική και γαλλική γλώσσα και μίας εκτενέστερης στα ελληνικά, βιβλίου σχετικού με την Έλενα Βενιζέλου κ.ά.

– Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Κρήτη που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου, τους προσεχείς μήνες αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων και μετατροπής της σε σύγχρονο μουσείο. Η «στέγη της ζωής» του Βενιζέλου θα ανοίξει τις πύλες της στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες και στην εκπαιδευτική κοινότητα ως χώρος ιστορικής μνήμης του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού.

 

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook