Χανιά | Εκσυγχρονίζεται το εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ | Με σκάνερ η διαλογή των απορριμμάτων

χανιά-εκσυγχρονίζεται-το-εργοστάσιο-159236

dedisa simvasi coverΣε τροχιά υλοποίησης μπήκαν τα έργα του εκσυγχρονισμού του εργοστασίου μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης απορριμμάτων της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στο Δημαρχείο Χανίων.

Με συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα 11 εκ. ευρώ και καλύπτεται κατά 100% από  ευρωπαϊκούς πόρους, τα συγκεκριμένα έργα θα αναβαθμίσουν το σύστημα διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, επιλύοντας το χρόνιο πρόβλημα του νομού Χανίων, με ένα εργοστάσιο «πρότυπο» για τα ελληνικά δεδομένα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης του κεντρικού υποέργου που έχει προϋπολογισμό 7,5 εκ. ευρώ, μεταξύ Περιφερειακής Αρχής, ΔΕΔΙΣΑ και εργολάβου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΓια ένα πολύ σημαντικό έργο έκανε λόγο ο απερχόμενος Δήμαρχος Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κ. Βασίλης Καστρινάκης, τόνισε ότι με αυτό το έργο τα Χανιά περνούν στην επόμενη μέρα για την διαχείριση των απορριμμάτων.

«Είναι ένα έργο, το οποίο προγραμμάτισε η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΔΙΣΑ, υλοποιεί η σημερινή και θα λειτουργήσει η επόμενη και το οποίο προχωρά την ΔΕΔΙΣΑ πολύ μπροστά όχι μόνο σε πανελλαδικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Στην μεγάλη σημασία της ένταξης του έργου σε πρόγραμμα ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκούς πόρους, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. «Ήταν μία δύσκολη υπόθεση που δείχνει και το δρόμο για τα επόμενα προγράμματα. Είναι το πρώτο έργο που εντάσσεται και εκτιμούμε ότι μέσα στο χρόνο θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, ώστε να γίνει η Κρήτη η πρώτη Περιφέρεια που θα έχει επιλύσει οριστικά για τα επόμενα 15-20 χρόνια το θέμα της διαχείρισης των στερών αποβλήτων», ανέφερε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οπτικοί διαχωριστές στην «καρδιά» της νέας διαχείρισης

Μία σύντομη παρουσίαση του έργου έκανε ο κ. Καραμπατσάκης, διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΔΙΣΑ. Όπως εξήγησε, η αλλαγή του τρόπου της διαλογής των απορριμμάτων, θα φέρει οφέλη σε πολλά επίπεδα.

Η διαλογή των απορριμάτων, δεν θα γίνεται πλέον με το χέρι αλλά με οπτικούς διαχωριστές (σκάνερ) γεγονός που θα συμβάλει στην βελτίωση εργασιακών συνθηκών και στην λειτουργική αναβάθμιση του εργοστασίου, αυξάνοντας παράλληλα, την δυναμικότητά του. Αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την αύξηση παραγωγής ανακυκλώσιμων υλικών με μεγαλύτερη εμπορική αξία, την αύξηση παραγωγής κομποστ και το μειωμένο λειτουργικό κόστος αλλά και στα περιβαλλοντικά οφέλη από την αειφόρο διαχείριση των πόρων και την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου!

Όπως εξήγησε, αυτήν τη στιγμή θάβουμε το 70% των απορριμμάτων, ποσοστό που με το νέο εξοπλισμό θα πέσει στο 30%. Δηλάδη το 70% θα πηγαίνει προς ανακύκλωση και κομποστοποίηση και μόλις το 30% για υγειονομική ταφή.

Τα άλλα υποέργα, αφορούν εγκαταστάσεις ηλεκτρομηχανολογικές, με τις οποίες όλος αυτός ο εξοπλισμός θα συνδεθεί και θα είναι λειτουργικός (1), αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού εργοστασίου (2), εγκατάσταση σε μεγάλο κομμάτι του Δήμου, προγράμματος διαλογής καθαρού οργανικού υλικού, για παραγωγή καλής ποιότητας κόμποστ (3) και προμήθεια μηχανήματος τροφοδοσίας για τεμαχιστή ογκωδών απορριμμάτων (4).

 

Η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ

Την ανάδοχο εταιρεία εκπροσώπησαν οι Αλέξανδρος Ντέκας, Χάρης Σοφιανός και Κώστας Τριανταφύλλου.

«Προσδοκούμε σε μια πολυετή σχέση με την ΔΕΔΙΣΑ και την Περιφέρεια Κρήτης. Η ΗΛΕΚΤΩΡ την τελευταία δεκαετία έχει υλοποιήσει και λειτουργεί 15 τέτοιες μονάδες και αυτήν την περίοδο κατασκευάζει ακόμα τέσσερεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μια διεθνοποιημένη εταιρεία η οποία στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, έχει κερδίσει το στοίχημα σε μεγάλες και δύσκολες αγορές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντέκας.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook