Χανιά | Η απάντηση του Λιμενικού Ταμείου για το ρυμουλκό που βρωμίζει τη Σούδα | Photos

χανιά-η-απάντηση-του-λιμενικού-ταμείο-194444

souda2Τη δική του απάντηση σχετικά με το ρυμουλκό που βρίσκεται στο λιμανάκι της κάτω Σούδας, κοντά στο Ναυταθλητικό Κέντρο και σαπίζει εδώ και καιρό αποτελώντας εστία μόλυνσης, δίνει το Λιμενικό Ταμείο νομού Χανίων μετά τις καταγγελίες που δέχτηκε το zarpa.gr (δείτε εδώ).  Συγκεκριμένα η απάντηση του Λιμενικού Ταμείου:

souda«Μετά από χθεσινά σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων μετά από απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής έχει διενεργήσει το προηγούμενο διάστημα δύο φορές ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό στις 30/5/2104 και στις 31/10/2014, δημοσιευμένο σε τοπικές εφημερίδες και στην ιστοσελίδα του Λ.Τ.Ν.Χ., για την εκποίηση και απομάκρυνση του ακινητοποιημένου ρυμουλκού «Οδυσσέας 1» που βρίσκεται στην Κάτω Σούδα, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από την νομοθεσία και παρά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του πλοίου. Ο διαγωνισμός όμως και τις δύο φορές ήταν άγονος, καθώς κανείς ενδιαφερόμενος δεν κατέθεσε προσφορά. Έτσι μετά από νέα απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, θα διενεργηθεί και τρίτος επαναληπτικός πλειοδοτικός διαγωνισμός στις αρχές Ιανουαρίου 2015, με μειωμένη κατά 50% τιμή εκκίνησης προκειμένου να υπάρξει ενδιαφερόμενος για την αγορά και απομάκρυνση του πλοίου.

rymoulko1Όσον αφορά τα λάδια και τα πετρέλαια του πλοίου, αυτά έχουν αντληθεί από το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων, πριν το ρυμουλκό μεταφερθεί από το Εμπορικό Λιμάνι στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Την προηγούμενη όμως εβδομάδα το Λιμενικό Ταμείο ενημερώθηκε από το Λιμεναρχείο ότι έχουν εμφανιστεί λάδια εντός του πλοίου, τα οποία πιθανόν να είχαν απομείνει στις μηχανές του, οπότε το Λ.Τ.Ν.Χ. άμεσα την προηγούμενη Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου άντλησε τα λάδια αυτά από το ρυμουλκό. Παρόλα αυτά, καθώς σήμερα 20 Δεκεμβρίου ενημερωθήκαμε από το Λιμεναρχείο ότι εμφανίστηκαν ξανά υπολείμματα λαδιών εντός του πλοίου, προγραμματίσθηκε από το Λ.Τ.Ν.Χ. για την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου η άντληση των λαδιών αυτών και επιπλέον η τοποθέτηση πλωτού φράγματος γύρω από το πλοίο προληπτικά για την επιπρόσθετη διασφάλιση αποφυγής πιθανής ρύπανσης της θάλασσας μέχρι την απομάκρυνση του ρυμουλκού.

rymoulkoΘα ήθελα να επισημάνω ότι, όπως αποδεικνύεται και από τις σημερινές φωτογραφίες που σας αποστέλλω, στο θαλάσσιο χώρο γύρω από το πλοίο δεν υπάρχουν λάδια ή πετρελαιοειδή, καθώς και ότι ουδέποτε ζητήθηκε ενημέρωση από το Λιμενικό Ταμείο για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την απομάκρυνση του συγκεκριμένου ρυμουλκού, πριν αναρτηθούν τα σχετικά δημοσιεύματα.

rymoulko2Είναι βέβαιο ότι το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από την κείμενη, πολύπλοκη δυστυχώς, νομοθεσία, προκειμένου να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο πλοίο από την Κάτω Σούδα. Το ίδιο εξάλλου έπραξε και με τα άλλα τρία ακινητοποιημένα πλοία, το κρουαζιερόπλοιο Δάφνη, το φορτηγό Ρομέο και το επιβατηγό-οχηματαγωγό Σφακιά 1, που βρίσκονταν για αρκετά χρόνια στο Επιβατικό Λιμάνι της Σούδας και τα οποία μετά τις ασφυκτικές πιέσεις του Λιμενικού Ταμείου μέσα στο 2013 προς τους ιδιοκτήτες τους σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία, τελικά απομακρύνθηκαν μέσα στο 2014 από το λιμάνι, απελευθερώνοντας όλη την ανατολική πλευρά του προβλήτα «Αδρίας» την οποία μέχρι τότε καταλάμβαναν.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook