Χανιά | Η βία «προτιμά» τα σχολεία της μεγαλούπολης

χανιά-η-βία-προτιμά-τα-σχολεία-της-μ-134856

sxoleio

Έξαρση της βίας στα σχολεία των μεγαλουπόλεων με «προτίμηση» στις «καλές» περιοχές, αύξηση της βαρύτητας των περιστατικών και απόλυτη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να ρυθμίσει τα κοινωνικά δίκτυα που παραμένουν «ξέφραγο αμπέλι» για επώνμους και -κυρίως- ανώνυμους χρήστες, διαπιστώθηκαν στην διημερίδα για τον Σχολικό Εκφοβισμό που είναι σε εξέλιξη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα Χανιά.

Μηδενική βία στην ελληνική επαρχία

Εμπειρικά δεδομένα που έχει στην διαθέση του το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), δείχνουν καθαρά ότι περισσότερο ευάλωτο στη βία, είναι το σχολείο της μεγαλούπουλης. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Κέντρου και κοινωνιολόγο εγκλήματος, Ιωάννα Τσίγκανου, «έξαρση της σχολικής βίας καταγράφεται στα σχολεία των πυκνοκατοικημένων περιοχών, όπου τα παιδιά δεν έχουν διεξόδους». Μάλιστα, κρούσματα βίας υπάρχουν και σε «καλές» περιοχές και δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η βία στο σχοελείο είναι αποτελεσμα υποβάθμισης μιας γειτονιάς, ή ανεργίας ενώ ιδιαίτερα ευάλωτα είναι και τα σχολεία σε περιοχές με μικτούς πληθυσμούς που δεν έχουν ενσωματωθεί.

Στην αντίπερα όχθη, φαίνεται πώς η ελληνική επαρχία αντέχει, ρίχνοτας κατά πολύ τα ποσοστά. «Υπάρχει ακόμη ένας πολύ ισχυρός άτυπος κοινωνικός έλεγχος  σε πάρα πολλά σχολεία σε ημιαστικά κέντρα και κοινότητες όπου εκεί τα πράγματα είναι εξαιρετικά περιορισμένα», διαπιστώνει η κα Τσίγκανου.

Οι κυρίες Χριστίνα Ζαραφωνίτου και Ιωάννα Τσίγγανου
Οι κυρίες Χριστίνα Ζαραφωνίτου και Ιωάννα Τσίγγανου

Βία πάντα υπήρχε στα σχολεία

Η ίδια, θεωρεί κρίσιμο να ξεκαθαριστεί, το ότι «φαινόμενα ενδοσοχλικής βίας ανέκαθεν υπήρχαν».  Το θέμα, όπως λέει, είναι το πώς τα αντιλαμβανόμαστε και κατά πόσο συνειδητοποιούμε το τι ακριβώς συμβάινει. «Οπότε, συμπεριφορές που μέσα στο χρόνο δεν εκλαμβάνονταν ως βία σήμερα προσμετρώνται, με αποτέλεσμα να εμφανιζόμαστε με μορφές βίας πολύ πιο διογκωμένες απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα» λέει χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, παλιότερα το να πάρει ένα παιδί τη γόμα του άλλου  ήταν ανεκτό, δεν ήταν αντιληπτό ως μορφή βίας.

Από τα δεδομένα της πρώτης πανελλαδικής καταγραφής και έρευνας που έκανε το ΕΚΚΕ,  προκύπτει επίσης μια επιδείνωση στη βαρύτητα της βίας,  ενώ λόγω της διείσδυσης των νέων μέσων και σε πολύ μικρές ηλικίες έχει διευρυνθεί το πεδίο που μπορεί να ασκηθεί βία.

«Ξέφραγο αμπέλι» το facebook 

«Η τεχονολογία μας ξεπέρασε» διαπιστώνει από την πλευρά της η καθηγήτρια εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Ζαραφωνίτου, επισημαίνοντας ότι ο χώρος των νέων μέσων και ειδικά των κοινωνικών δικτύων, χρειάζεται δομική ρύθμιση, σε διεθνές επίπεδο.

«Δεν είναι πλέον θέμα αυτοπροστασίας. Τα προγράμματα δεν είναι πλέον αρκετά για να προστατεύσουν ούτε τον απλό αλλά ούτε τον προηγμένο χρήστη. Δεν αρκεί, ούτε να έχεις ειδική γνώση ούτε ειδικά προγράμματα ασφαλείας», συμπεραίνει από τα στοιχεία της πρώτης πανελλαδικής έρευνας που έγινε σε δείγμα 600 φοιτητών και βρήκε ποσοστά που δεν διαφέρουν από τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή περίπου 20%!

Βρέθηκε επίσης, ότι τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν εξαιρετικά ευάλωτο περιβάλλον για θυματοποιήση με την ανωνυμία στο διαδίκτυο να είναι ο κυριώτερος παράγοντας.

«Θα έπρεπε η αντιεγκληματική πολιτική να διαμορφώσει χώρο ελέγχου στο διαδίκτυο που δεν αρκεί να είναι κατασταλτικά μέτρα αλλά προληπτικά. Μιλάμε για ένα φαινόμενο που δεν έχει εθνικά όρια. Δεν αρκεί η ενημέρωση. Χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο με κάποιες γενικά και κοινά αποδεκτές αρχές ελέγχου και σεβασμού των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειάς μας», λέει χαρακτηριστικά.

Να μπουν τα παιδιά στο κομμάτι της ευθύνης

«Δεν πρέπει να βλέπουμε την βία φοβικά και να προβάλουμε τα κατασταλτικά μέτρα», λέει, στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Γιώργος Μόσχος, συνήγορος του παιδιού. «Πρέπει να βλέπουμε το κομμάτι της ευθύνης και της συμμετοχής των παιδιών στην επίλυση το προβλήματος. Από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο κομμάτι της συνευθύνης και να συνδράμουν έτσι ώστε η σχολική ζωή να διέπεται από κανόνες και ειρηνική επίλυση των διαφορών», υποστηρίζει.

PA310130
Το συνέδριο

«Μέσα από αυτό το συνέδριο, θέλουμε να δημιουργηθεί ένας διάλογος στην κοινωνία των Χανίων και ειδικότερα στην  ομάδα-στόχο που είναι οι εκπαιδευτικοί πάνω στο μεγάλο κοινωνικό θέμα που είναι ο σχολικός εκφοβισμός», τονίζει ο κ. Γιώργος Γώγουλος, σχολικός σύμβουλος.

«Μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν καθημερινα το φαινόμενο, μόνοι τους προσπαθούν να δράσουν. Συντονισμένα, μόνο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να γίνονται κάποιες δράσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν και μεγάλη εφαρμογή. Υπάρχει χάσμα ανάμεσα στα περιστατικά και στους μηχανισμούς αντιμετώπισης» διαπιστώνει, γι’ αυτό και όπως λέει το συνέδριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μέσα από τις ομιλίες των ειδικών καλεσμένων και τα  βιωματικά εργαστήρια, «θα ανακαλύψουμε οριστικά το θέμα και θα μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα στους συνέδρους να αναγνωρίσουν αιτίες αλλά και χαρακτηριστικά του φιανομένου αλλά και πρακτικές ώστε μέσα από την πρόληψη να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στο σχολείο και στην οικογένεια»

Το  συνέδριο για τον σχολικό εκφοβισμό, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, διοργανώνει η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χανίων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με συνδιοργανωτές τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook