Χανιά | Θρησκευτικά με το ζόρι για επτά μαθητές στο Πολυκλαδικό

χανιά-θρησκευτικά-με-το-ζόρι-για-επτά-181950

gel akrotiriΣυνεχίζεται η αντιπαράθεση για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών που έχουν ζητήσει οι γονείς και κηδεμόνες επτά μαθητών στο Ενιαίο Λύκειο Ακρωτηρίου, για λόγους «θρησκευτικής συνείδησης», τους οποίους όμως ο διευθυντής δεν «βλέπει». Όχι φέτος τουλάχιστον…

Γιατί μέχρι και πέρυσι, τα ίδια παιδιά (που το ζήτησαν) στο ίδιο σχολείο, από τον ίδιο λυκειάρχη και για τους ίδιους λόγους είχαν πάρει την απαλλαγή, με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (133099/Γ2 της 19/09/2013) που δίνει «τη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών για τους μαθητές που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ή επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης και γι’ αυτό δεν επιθυμούν να το παρακολουθήσουν»!

«Θα μάθει όσα θρησκευτικά δεν έμαθε τόσα χρόνια» λέει χαρακτηριστικά στο zarpa.gr, ένας εκ των γονέων, με παιδί στην Γ’ Λυκείου, το οποίο είχε πάρει απαλλαγή από το μάθημα σε όλες τις προηγούμενες τάξεις.

Ο λόγος

Στο σκεπτικό τούς, τόσο ο διευθυντής του σχολείου κ. Κουμής, όσο και προϊστάμενος Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Μαραγκάκης που κλήθηκε να απαντήσει  ενδικοφανείς προσφυγές γονέων σχετικά με αυτήν την άρνηση, επικαλούνται την υπ’ αριθμ. 115/2012 απόφαση  του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, βάσει της οποίας, δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα έχουν “οι άθρησκοι, οι αλλόθρησκοι και οι ετερόδοξοι μαθητές” και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μαθητή Χριστιανό Ορθόδοξο για “λόγους θρησκευτικής συνείδησης”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο Αντώνη Μπαλωμενάκη, από τον οποίο ζητήθηκε νομική γνώμη, η απόφαση αυτή δεν έχει σε καμία περίπτωση γενική ισχύ και είναι απλώς «μία διοικητική πράξη  που επέλυσε μια διοικητικής φύσεως διαφορά και όχι γενικό δεδικασμένο και δη δεσμεύον την Διοίκηση» αντίθετα με όσα ισχυρίζεται ο διευθυντής της Β’βάθμιας που την παρουσιάζει ως δεσμευτικού χαρακτήρα.

Οι γονείς

Όπως λένε οι γονείς, η στάση αυτή δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στους μαθητές των Χανίων και των άλλων πόλεων όπου η εγκύκλιος του υπουργείου εφαρμόζεται κανονικά, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «αποτελεί βασική αρχή του Συνταγματικού Δικαίου ότι τα ατομικά δικαιώματα ασκούνταιαπ’ όλους χωρίς εξαιρέσεις , ανεμπόδιστα και  χωρίς να απαιτείται οποιασδήποτε μορφής άδεια ή να επιτρέπεται ούτε καν προληπτικός, πολύ δε περισσότερο κατασταλτικός έλεγχος«.

Να πάρει θέση ο σύλλογος διδασκόντων 

Με πρόσφατη επιστολή τους, ζητούν από τον σύλλογο διδασκόντων να πάρει θέση, διερωτώμενοι, μεταξύ άλλων: «Γιατί δεν εφαρμόζει η Υπηρεσία την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας στο οποίο υπάγεται; Η ακύρωση της εφαρμογής της εγκυκλίου δεν θα έπρεπε να διαταχθεί από κάποιο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να ισχύει για όλη τη χώρα;»

Στήριξη 

Την στήριξή τους προς τους γονείς που ζητούν απαλλαγή για τα παιδιά, έχουν εκδηλώσει έμπρακτα  η  ΕΛΜΕ  και η Ένωση Γονέων των Χανίων που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο Β’ Βάθμιας. Στο «πλευρό» τους επίσης είναι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Σταθάκης ενώ το θέμα έχει φτάσει και στη βουλή μέσα από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook