Χανιά | Θυελλώδης εκλογή της Αμαλίας Κωτσάκη στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ

χανιά-θυελλώδης-εκλογή-της-αμαλίας-κω-173384

amalia kotsakiH Αμαλία Κωτσάκη θα είναι η νέα πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, στα Χανιά τουλάχιστον για τα επόμενα 2,5 χρόνια, μετά από την εκλογή της από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων στην σημερινή του συνεδρίαση.

Την πρόταση του Δημάρχου για την εκλογή της διακεκριμένης ακαδημαϊκού «πολέμησε» έντονα η παράταξη Παπαδογιάννη ενώ ενστάσεις για την σύνθεση του ΔΣ που προτάθηκε έκανε και την παράταξη Σκουλάκη να δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία. Εν τέλει η κα Κωτσάκη εξελέγη από τις παρατάξεις Βάμβουκα και Σαρρή.

Παρόλο που δεν ήταν υποψήφια στις εκλογές, είναι μέλος του «Δήμου Ενεργών Πολιτών» και έχει ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα της πόλης, στους τομείς της αρχιτεκτονικής που είναι και το αντικείμενό της αλλά και των τεχνών και του πολιτισμού συνολικότερα. Πέρυσι, επιμελήθηκε επιστημονικά την έκθεση ΚΡΗΤΗ 1913 – 2013 : Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία μετά την Ένωση. 

Ωστόσο, πίσω από την επιλογή αυτή ο κ. Παπαδογιάννης είδε «κατάργηση του Δημοτικού Συμβουλίου», υποβάθμιση και απαξίωση των μελών του και σε πάρα πολύ υψηλούς τόνους, τόνισε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό και κάλεσε τους συμβούλους της πλειοψηφίας να μην στηρίξουν την πρόταση του Δημάρχου! Όπως είπε, η επιλογή ενός προσώπου που δεν έχει μπει σε διαδικασία εκλογής, σημαίνει ότι οι σύμβουλοι που εξελέγησαν δεν είναι αρκετά καλοί. Μάλιστα επεσήμανε ότι αυτή η κίνηση «ανοίγει την πόρτα» για παρόμοιες επιλογές στο μέλλον, υπαινισσόμενος ότι πλήττεται το αυτοδιοίκητο του Δήμου!

Σκληρή και η απάντηση Βάμβουκα: «Άκουσα με έκπληξη το κρεσέντο εντυπωσιασμού σας» απάντησε ο Δήμαρχος «Δηλαδή δεν υπάρχουν ικανοί πολίτες στην κοινωνία; Πώς τολμάτε να καλείτε τους συμβούλους να μην προβούν σε αυτό το ατόπημα; Προχωράμε σε μια τομή, μια πρωτοτυπία και προτείνουμε μια αρχιτέκτονα ικανή και καταξιωμένη. Έπρεπε να μας δώσετε συγχαρητήρια κανονικά και ειδικά για την συγκεκριμένη επιλογή που είναι και συνάδελφός σας! Αν’ αυτού βγάλατε έναν λόγο σκοταδιστικό» είπε.

Τελικά στην ψηφοφορία, οι παρατάξεις Σκουλάκη και Παπαδογιάννη δήλωσαν «παρών» ενώ οι Ρίζος και Παπαντωνάκης απείχαν για λόγους που εξήγησαν και που έχουν να κάνουν με την προσέγγιση του πολιτισμού ως επιχείρησης από τον «Καλλικράτη». «Υπέρ» ψήφισαν όλοι οι σύμβουλοι των παρατάξεων Βάμβουκα και Σαρρή.

Το ΔΣ της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ

Πρόεδρος: Αμαλία Κωτσάκη (αναπλ. Γιώργος Βαρουδάκης)

Αντιπρόεδρος: Νίκος Παινεσάκης (αναπλ. Αντώνης Βαρδάκης)

Μέλη

Νάνσυ Αγγελάκη (αναπλ. Δημήτρης Λειψάκης)

Ελένη Ψυχογιού (αναπλ. Ιωάννης Σταγάκης)

Μιχάλης Γιαννακάκης (αναπλ. Γιώργος Αρετάκης)

Τζίνα Παυλάκη (Ηλιάνα Ζουριδάκη)

Ζαχαρίας Πιστόπουλος (αναπλ. Μαρία Κλεινάκη)

Λευτέρης Βεργεράκης (αναπλ. Ζωή Γεωργούλα)

Σοφία Βερναδάκη ( Χρυσούλα Νινολάκη )

και ως εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα, ορίστηκε η Άννα Τζίβη από το Κύτταρο Χαλέπας (αναπλ. Μαρία Αρχοντάκη).

Στην προηγούμενη σύνθεση της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, ως κοινωνικός φορέας συμμετείχε το Πολυτεχνείο Κρήτης, εκπροσωπούμενο από τον Πρύτανη και η μη επιλογή του προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης Σκουλάκη που ψήφισε «παρών» γι’ αυτόν το λόγο

Η Αμαλία Κωτσάκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου το 2005 αναγορεύθηκε διδάκτωρ. Το 2007 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το 2000 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο της Τάξεως των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών για διακεκριμένο νέο αρχιτέκτονα έως 40 ετών. Έχει διακριθεί με 12 βραβεία σε Πανελλήνιους και Διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικές εκθέσεις και έργα της έχουν δημοσιευτεί στον διεθνή αρχιτεκτονικό Τύπο.

Από το 2000 – 2013 είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Αρχιτέκτονες – έκδοση ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ. Βοηθός επιτρόπου στην 5η Biennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, 1991. Επιστημονική επιμελήτρια της διεθνούς ημερίδας «Εκφράσεις του γερμανικού εξπρεσιονισμού στον καλλιτεχνικό χώρο», ΚΑΜ, Χανιά, 2009. Επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης «Ερνέστος Τσίλλερ», Εθνική Πινακοθήκη, 2010.

Το 2010 ως επιστημονικός υπεύθυνος ολοκλήρωσε ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα την Ιστορική τεκμηρίωση, προστασία και ανάδειξη ιστορικού αρχιτεκτονικού συνόλου στο βόρειο άκρο του Πύργου Ηλείας. To 2013 επιμελήθηκε επιστημονικά την έκθεση ΚΡΗΤΗ 1913 – 2013 : Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία μετά την Ένωση.

Έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών εκδόσεων, αρθρογραφεί, μετέχει σε συνέδρια και δημοσιεύει ερευνητικές εργασίες εστιάζοντας το ενδιαφέρον της σε θέματα Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας.

Ακαδημαϊκός Σύμβουλος στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ, 2009 – 2012). Μέλος της ομάδας εκπροσώπησης του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Ίδρυμα Αριστείας Καινοτομίας και Έρευνας για τον Τουρισμό (ΙΑΚΕΤ, 2010 – 2012) και της Επιτροπής διερεύνησης για την ένταξη της Παλαιάς Πόλης των Χανίων στα μνημεία της UNESCO ως εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου Κρήτης (2011 – κ. εξ.), του Τοπικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης (ΥΠΟΤ 2011 – κ.εξ.), του ICOMOS (1990 – κ.εξ.), της Εταιρείας μελέτης της Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας (2001 – κ.εξ.), του ΕΑΗΝ (European Architecture Historians Net, 2011 – κ.εξ.) και του καταλόγου κριτών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ, ΥΠΕΚΑ.

zarpa.gr

 

 

3 thoughts on “Χανιά | Θυελλώδης εκλογή της Αμαλίας Κωτσάκη στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook