Χανιά: Μία πόλη για περπάτημα που κρύβει εκπλήξεις σε κάθε γύρισμα

χανιά-μία-πόλη-για-περπάτημα-που-κρύβε-160869

Το να γράφει ένας πολιτικός συντάκτης σαν ταξιδιωτικός συγγραφέας είναι ένα εξ’ ορισμού δύσκολο εγχείρημα. Πάτρικ Λι Φερμορ δεν θα γίνω αυτοστιγμεί, όταν όμως γράφεις για στιγμές, σαν να γίνεται πιο εύκολο, σαν να βγαίνει το κείμενο αυθόρμητα και πηγαία.

chania_limani

Η Κρήτη πάντα μου έπεφτε πολύ μακριά. Πρώτη φορά στη ζωή μου ήρθα πέρυσι τον Ιούλιο. Αδερφικός φίλος ο Λευτέρης και με καταγωγή από τη Σητεία, με κάλεσε από κοινού με μερικούς άλλους φίλους να περάσουμε μερικές μέρες στο σπίτι του, με αποτέλεσμα να γνωρίσω από πρώτο χέρι την κρητική φιλοξενία. Αυτή η περιβόητη κρητική φιλοξενία δεν ήταν τελικά απλά ένα σχήμα λόγου. Άνθρωποι απλοί, δεκτικοί, σε καλούσαν στο τραπέζι τους για να σε κεράσουν μια τσικουδιά. Στην Κρήτη, αισθάνθηκα κανονικά «κοπέλι».

Φέτος, περισσότερο από σύμπτωση και λιγότερο από προγραμματισμό βρέθηκα στα Χανιά. Ο αρχικός σχεδιασμός να πάμε στη Σκιάθο ανατράπηκε, με αποτέλεσμα ένας φίλος να ρίξει την ιδέα να πάμε στα Χανιά. Χρειάστηκαν κοπιώδεις προσπάθειες μπας και συντονιστούμε, όμως εν τέλει τα καταφέραμε, με αποτέλεσμα αυτές οι γραμμές να γράφονται ένα απόγευμα στο Ενετικό Λιμάνι.

Κατάλοιπα της ενετοκρατίας, το λιμάνι και ο φάρος αποτελούν λίγο έως πολύ σήμα-κατατεθέν για την πόλη των Χανίων. Η πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά, με σημείο αφετηρίας τον κόλπο που δημιουργεί ο φαρος στο Ενετικό λιμάνι, λούζεται από το απογευματινό φως. Η θάλασσα αίφνης αποκτά ξανθές ανταύγειες, την ώρα που το φως δίνει την ύστατη μάχη της διαδοχής με το σκοτάδι.

Πάνω από το λιμάνι ήταν χτισμένη η παλιά πόλη των Χανίων. Σήμερα, ένας περίπατος είναι η ιδανική ασχολία τις μεσημεριανές ώρες, όταν η ζέστη και το άπλετο φως του ήλιου δημιουργούν κατάσταση ασφυξίας. Τα παλιά σπίτια, πυκνοχτισμένα, από κοινού με τα λουλούδια που ξεπετιούνται σε σκόρπιες γωνιές προσφέρουν σκιερή προστασία στον περιπατητή. Φυσικά, ένα τέτοιο αξιοθέατο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτο, με αποτέλεσμα δεκάδες μαγαζιά τουριστικών ειδών να προσφέρουν τη δυνατότητα στους τουρίστες να αγοράσουν ένα αναμνηστικό για να θυμούνται την παραμονή τους σε αυτή την ευλογημένη γωνιά της Κρήτης. Ο γράφων προτίμησε μια μαχαίρα, χωρίς χαραγμένη μαντινάδα, γιατί αλλιώς θα καταντούσε πιο γραφικός και από την Καλντέρα.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από έναν καφέ στο μπροστινό τραπέζι μιας καφετέριας στο λιμάνι. Μπορείς απλά να πίνεις τον καφέ σου, να ρεμβάζεις κοιτάζοντας τη θάλασσα και να παρατηρείς το διερχόμενο κόσμο. Τα Χανιά αυτό το διάστημα προσομοιάζουν περισσότερο ένα μωσαϊκο εθνοτήτων. Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά Ρωσικά και δεκάδες άλλες γλώσσες μπλέκονται, δημιουργώντας ένα ευφανταστο και πολύχρωμο γλωσσικό κουβάρι. Τα Χανιά λειτουργούν ως σημείο συνάντησης ανθρώπων από ολα τα μήκη και τα πλάτη της γης με κοινή συνισταμένη την ομορφιά τους που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση των αφίξεων κατά περίπου 25-30%, αν και ορισμένοι παραπονιούνται. Παραδείγματος χάριν αρκετοί εστιάτορες κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου τους και πράγματι σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας πολλά μαγαζιά δεν έχουν πληρότητα, αν και εκατονταδες τουρίστες περιδιαβαίνουν τα σοκάκια των Χανιών. Αντίθετα, οι ξενοδόχοι δηλώνουν σχεδόν ενθουσιασμένοι από τη σεζόν που τρέχει, η οποία είναι η καλύτερη εδώ και χρόνια όπως λένε. Η πληρότητα στα περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια φτάνει το 100% και πολλοί ξενοδόχοι βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να αρνούνται σε τουρίστες, οι οποίοι δεν είχαν φροντίσει να κάνουν κράτηση εγκαίρως.

Αν μπορεί να πει κανείς πως υπάρχει ένα ντεσου στα Χανιά, είναι πως για να π’αει κανείς για μπάνιο πρέπει να διανύσει μια σεβαστή απόσταση. Φυσικά, απόλυτο must είναι οι παραλίες του Μπάλου και του Ελαφονησίου, περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους σε απόσταση περίπου μιας ώρας από την πόλη των Χανίων. Για πιο κοντά, ο Πλατανιάς και η Αγία Μαρίνα προτείνουν ελκυστικές λύσεις για all-day παραθαλάσσια χαλάρωση, με οργανωμένες, πολυτελείς πλαζ, πισίνες, φαγητό και ποτό στο κύμα. Προλάβετε να μπείτε στο σχεδόν ζεστό νερό (για εμάς τους κρυουλιάρηδες το γράφω) πριν σας κλείσουν κάθε δίοδο οι κύριοι και κυρίες με τις ρακέτες, οι οποίοι θέλουν να τεστάρουν, εκτός από τις ικανότητές τους, και τις αντοχές ημών των υπόλοιπων λουόμενων.

Θα φάτε και θα πιείτε στα Χανιά αλλά αν θέλετε clubbing θα πάτε πάλι κατά Πλατανιά μεριά. Ενδεικτικά αναφέρω την καταπληκτική μακαρονάδα με μελάνι σουπιάς, καραβίδα, μύδια και σολομό που έφαγα στο Palazzo al Mare (Ενετικό Λιμάνι), συνοδευόμενη από ροζέ κρασί. Ο συνολικός λογαριασμός ήταν κάτω από 20 ευρώ και το δείπνο συνοδεύτηκε από καρπούζι (ευτυχώς χωρίς πολλά κουκούτσια) και εξαιρετική τσικουδιά, προσφορά του καταστήματος. Must επίσης το Bar-Raki, club-restaurant, όπου κυριολεκτικά επικρατεί το αδιαχώρητο. Εξαιρετικό φαγητό σε προσιτές τιμές με το κέφι να τραβάει μέχρι τα ξημερώματα. Σημειώνω και το μεζεδοπωλείο «Μεζεδοσχολείο», το οποίο λειτουργεί μια παρέα νέων επιχειρηματιών. Παραγγέλνοντας παραδίδεις επί της ουσίας ένα γευστικό διαγώνισμα. Με κέρδισε η τηγανιά με χωριάτικο λουκάνικο με dressing μουστάρδας, συνοδεία τσικουδιάς, αλλά και άλλα μεζεδάκια που δοκίμασα ήταν εξαιρετικά. Με περίπου 10 ευρώ το άτομο θα φάτε απολαυστικά, αν βέβαια δεν σας την σπάσει 90’s ελληνική μουσική που παίζει σε εκκωφαντικό επίπεδο. Deal with it παιδιά, δεν έχουμε δραχμή και ο Γιώργος Αλκαίος δεν είναι η καλύτερη παρέα.

Τα Χανιά θέλουν περπάτημα. Γυρίστε τα, ανακαλύψτε όμορφες γωνιές της παλιάς πόλης αλλά και την τουρκική συνοικία. Σε κάθε γύρισμα, μπορεί να σας περιμένει μια έκπληξη. Ένα λουλούδι, σαν ένδειξη ζωής, που ξεπετιέται μέσα από ένα ερειπωμένο σπίτι, ένα κτίσμα απομεινάρι μιας άλλης εποχής που όμως έχει ακόμα τη δική του γοητεία.

Κλείνω με μια εικόνα. Είναι πρωί, πίνω καφέ και διαβάζω εφημερίδες σε ένα καφέ στο λιμάνι. ‘Ενα ζευγαράκι πλησιάζει στην άκρη της προβλήτας και η κοπέλα βγάζει τον φίλο της μια φωτογραφία με φόντο τα παλιά κτήρια των Χανίων. Τελειώνει, αυτός την παίρνει απαλά από τη μέση και τη φιλά παρατεταμένα με φόντο την πόλη, ενώ ο καλοκαιρινός ήλιος τους αγκαλιάζει. Ίσως ακούγεται πολύ κινηματογραφικό, ακόμα και πολύ τετριμμένο, ο συνδυασμός όμως συνιστούσε εκείνη την ώρα την απόλυτη αρμονία στα μάτια μου.

Γι΄αυτά και πολλά άλλα που θα ανακαλύψετε στην πορεία και τα οποία έχω σημειώσει στην ατζέντα μου αλλά δεν αποκαλύπτω, ελάτε στα Χανιά.

Υ.Γ Αν μη τι άλλο, με τέτοια διαφήμιση, αναμένω από την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, την υπουργό Τουρισμού να με διορίσει επίσημο διαφημιστή των Χανίων πάραυτα, ιδίως αν η θέση συνοδεύεται από ακόμα μια εβδομάδα στην πόλη με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Άντε και δύο εβδομάδες θα τις δεχθώ…

Πηγή: koolnews.gr |  Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

 

One thought on “Χανιά: Μία πόλη για περπάτημα που κρύβει εκπλήξεις σε κάθε γύρισμα

  1. κόψε κάτι από το Barάκι με την εκκωφαντική μουσική μέχρι το πρωί και τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο και το Μεζεδοσχολείο που κάνει τα 8 τραπέζια του 38 μέχρι το τέλος της βραδιάς μη αφήνοντας χώρο ούτε για πεζό στον…πεζόδρομο… Αυτούς πρέπει να τους τιμωρούμε γιατί δεν εκφράζουν τα Χανιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook