Χανιά | Πειράματα φυσικής με επιστήμονες του Cern (Για… παιδιά 9 – 99 ετών!)

χανιά-πειράματα-φυσικής-με-επιστήμον-160212

cern istioploikosΝα «ανακαλύψουν τον επιστήμονα μέσα τους» θα έχουν την ευκαιρία όσοι βρεθούν την Παρασκευή το πρωί στο Νεώριο Μόρο, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής), του Εθνικού και Καποδιστριακου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου Κρήτης» θα παρουσιάσουν απλά πειράματα φυσικής!

«Τι είναι η σκοτεινή ύλη, τι συνέβη στην αντι-υλη, τί μας λένε τα νετρίνα; Οι μοριακοί φυσικοί μελετούν την ύλη την ενέργεια τον χώρο και τον χρόνο.

Ανακαλύψτε τον επιστήμονα μέσα σας! Δοκιμαστείτε σε διάφορες δραστηριότητες που αναπαριστούν τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες εξερευνούν την φύση.

Επεξεργαστείτε αληθινά δεδομένα που έχουν συλεχθεί απο το πείραμα ATLAS στον μεγαλύτερο επιταχυντή προτονίων του κόσμου, τον LHC (μεγάλο επιταχυντή αδρονίω) στο CERN , Γενέβη, Ελβετία. Η ανάλυση των δεδομένων οδήγησε στην βραβευμένη με Νόμπελ ανακάλυψη του μποζονίου Ηiggs.

Δείτε πως διαφορετικά σωματίδια αλληλεπιδρουν σε έναν άλλο ανιχνευτή του CERN, τον CMS. Μελετηστε τις διατάξεις που δημιουργούν τα σωματίδια αναγνωρίζοντας τις υπογραφες Higgs. Δείτε τις διατάξεις των W+ και W- μποζονιων. Τις παράγει ο LHC στους ίδιους αριθμούς;

Έχουμε παζλ, αντικείμενα κρυμμένα σε πηλό, ατσάλινους βολους που συγκρούονται σε τροχειες και μια πρόκληση για όλους ωστε να βοηθήσουν να μετρηθεί το μέγεθος ενός στόχου χωρις να χρησιμοποιηθεί χάρακας.

Οποιοσδήποτε απο 9 ως 99 χρονών μπορεί να διασκεδάσει εξερευνώντας αυτες τις δραστηριότητες».

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Εξάλλου, το βράδυ της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Ηχώ από την Αρχή του Σύμπαντος» και ομιλητή τον διακεκριμένο  Έλληνα  επιστήμονα  και καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτρη Νανόπουλο.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook