Χανιά | Περικοπές… και στα σκουπίδια λόγω κρίσης!

χανιά-περικοπές-και-στα-σκουπίδια-λ-186751

dedisa-coverΕντυπωσιακά μειωμένη κατά 32% τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι η παραγωγή σκουπιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το πρωί σε ημερίδα της ΔΕΔΙΣΑ για την μείωση των αποβλήτων τροφίμων, στο  Μεγάλο Αρσενάλι.

Οι ειδικοί συσχετίζουν άμεσα αυτήν την μείωση με τις περικοπές που έφερε η οικονομική κρίση: « Η ποσότητα σκουπιδιών που παράγει κανείς είναι σε άμεση συνάρτηση με το εισόδημά του και περίοδοι ύφεσης συνδέονται πάντα με μείωση των απορριμμάτων. Μάλιστα, η μείωση των σκουπιδιών είναι μεγαλύτερη στις φτωχότερες περιοχές», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κ. Μιχάλης Τζινευράκης, ανοίγοντας την εκδήλωση.

 

Μείωση και στην ανακύκλωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε «οι Έλληνες το 2009 ήμασταν στις πρώτες θέσεις των πολιτών της Ευρώπης που παρήγαγαν τα περισσότερα σκουπίδια και μέσα σε πέντε χρόνια μειώσαμε τα απορρίμματά μας κατά το 1/3 διεκδικώντας τα ακριβώς αντίθετα πρωτεία». Δυστυχώς, όμως, ανάλογη είναι η εικόνα και στην ανακύκλωση με μείωση33% στους μπλε κάδους. Ωστόσο, αυτό αποδίδεται κυρίως στα παράνομα κυκλώματα που εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα, όπως ειπώθηκε.

Λιγότερα απορρίμματα το ευρωπαϊκό ζητούμενο

Η σημερινή ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης της Παραγωγής των Απορριμμάτων, από 22 έως 30 Νοεμβρίου όπου η ΔΕΔΙΣΑ είναι ο εθνικός συντονιστής για την Ελλάδα. Περιλαμβάνει δράσεις προώθησης για την ενημέρωση ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην κατεύθυνση της μείωσης των αποβλήτων και είναι σχεδιασμένη σε τρεις άξονες: Στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων τροφίμων στην προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Όπως τόνισε ο κ. Τζινευράκης, στην Ευρώπη, σε επίπεδο προτεραιοτήτων, «προηγείται η πρόληψη, η μείωση των αποβλήτων, η αξιοποίησή τους και τέλος, η ταφή τους. Το ζητούμενο είναι μια συνολική πολιτική διαχείρισης. Πώς θα αλλάξει το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης για να γίνει πιο βιώσιμο, μειώνοντας την ποσότητα των απορριμμάτων που θα πάει για ταφή.

Λιγότερα απόβλητα – καλύτερη διατροφή

Στην πορεία των τροφίμων από την αγορά, την συντήρηση, την αποθήκευση, το μαγείρεμα μέχρι την τελική απόρριψη, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και μεταβολισμού του ΤΕΙ Κρήτη, Γιώργος Φραγκιαδάκης: «Το ζητούμενο είναι να προκύψουν και λιγότερα απορρίματα αλλά και να βελτιώσουμε την διατροφή μας» τόνισε, μιλώντας στο zarpa.gr.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από… σκουπίδια!

Τις δράσεις του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΑνακυκλωSOSτε», τις οποίες συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, παρουσίασε ο υπεύθυνος του κέντρου, Φώτης Ποντικάκης.

Όπως είπε στο zarpa.gr, “Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται δύο σεμινάρια – εργαστήρια: Το πρώτο θα έχει θέμα «Χριστούγεννα και ανακύκλωση» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στο ΚΑΜ, όπου παιδιά θα φτιάξουν με παλιά υλικά χριστουγεννιάτικα στολίδια και το δεύτερο, στις 19 Δεκεμβρίου θα έχει σχέση με την αξιοποίηση παλιών οικοδομικών υλικών υλικών για την δημιουργία ψηφιδωτών.

Δράσεις για την Εβδομάδα μείωσης των αποβλήτων

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στις 9:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Βαμβακόπουλου Χανίων στην «ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» που έχει εγκαταστήσει η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ στην Πλατεία Ελευθερίας στα Χανιά.

Τ ο Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στις 10:30 το πρωί, στο σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ επί της Αναγνώστου Γογονή & Κ. Μάνου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την «ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΝΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ» μίας χρήσης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστούν δωρεάν στους καταναλωτές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια τους σε αντικατάσταση των πλαστικής ή χάρτινης σακούλας μίας χρήσης.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook