Χανιά | Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο»

χανιά-πλούσιο-φωτορεπορτάζ-από-την-η-171413

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην ευκαιρία να θυμηθούν ότι οι δρόμοι και οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στους ανθρώπους είχαν όσοι βρέθηκαν σήμερα το απόγευμα στο κέντρο των Χανίων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που είχαν απευθύνει ο Δήμος Χανίων και οι «ΠοδηΛάτρεις» για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ποδηλάτες, πεζοί, γονείς με καροτσάκια, άτομα με αναπηρία, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν από τις 5 και διήρκεσαν έως τις 10 το βράδυ, στην κλειστή για τα μηχανοκίνητα, οδό Δημοκρατίας και στους κάθετους δρόμους.

Το μοναδικό αυτοκίνητο στο οποίο επετράπη η είσοδος, ήταν το «αυτοκινητάκι υδρογόνου» που έχει αναπτύξει η ομάδα ΤUCER του Εργαστηρίου Εργαλειομηχανικών και Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής του Πολυτεχνείου Κρήτης. «Το αυτοκίνητο αυτό, παράγει μηδενικούς ρύπους και θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική για την πόλη μας», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους από πλευράς της ομάδας, ο κ. Κουμαριτσάκης ενώ μικροί και μεγάλοι το περιεργάστηκαν με απορία και θαυμασμό!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Δίπλα, ο ερυθρός σταυρός έδινε μαθήματα πρώτων βοηθειών στους παρευρισκόμενους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Απέναντι από την είσοδο του πάρκου, στην αρχή της Κοραή, είχε στηθεί stage, απ’ όπου μικροί μαθητές εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους με τις μεγάλες τους μουσικές ικανότητες, ενώ τη σκυτάλη πήραν και νεανικά συγκροτήματα της πόλης, πλημμυρίζοντας την περιοχή με jazz, funky, rock, hip-hop και κλασσικές μουσικές. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι: Cosmonuts, Quote Laughter, Woodtales, Original Groovers, Emanation και

τον Edmond Alexi με το βιολί του.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Στην οδό Αρχοντάκη, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την θεατρική Παράσταση Η μαγική φλογέρα και τα αυτοκίνητα» από τους Killing the fly, ενώ  μέλη του ΚΑΠΗ Βαμβακοπούλου μοιράστηκαν την εμπειρία τους για τους τρόπους μετακίνησης παλαιότερων εποχών.

Ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι και παιχνίδια δρόμου, ενώ βραβεύτηκαν οι μικροί ποδηλάτες που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στους αγώνες!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εορταστικό «παρών» έδωσαν και οι ΠοδηΛάτρεις που φέτος κλείνουν δέκα χρόνια «ζωής», ασταμάτητης και ενεργούς ενασχόλησης με τα ποδηλατικά δρώμενα στα Χανιά και βέβαια… διεκδίκησης υποδομών.

«Δείξαμε πως θα μπορούσε να είναι η πόλη μας χωρίς την δυναστεία του αυτοκινήτου, το οποίο μπορεί να μας είναι πολύ χρήσιμο, όμως εάν δεν δούμε διαφορετικά τον τρόπο που μπορούμε να μπούμε και να κυκλοφορήσουμε στην πόλη, γίνεται ένας δυνάστης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Τάσος Βάμβουκας, που χαρακτήρισε την ημέρα «γιορτή και διεκδίκηση» ταυτόχρονα, για τους δημόσιους χώρους ενώ δέσμευτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που προεκλογικά είχε εξαγγείλει.

Να σημειωθεί, ότι η Τροχαία Χανίων είχε κινητοποιηθεί αποτελεσματικά, κλείνοντας τους δρόμους από τις 3 το μεσημέρι και καταφέρνοντας να έχουν απομακρυνθεί και τα παρκαρισμένα οχήματα, χωρίς ωστόσο να λείψουν και κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις.

zarpa.gr

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook