Χανιά | Πόσα παίρνουν Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι;

χανιά-πόσα-παίρνουν-δήμαρχοι-και-αντι-10242

dimos-xanion-e1354190391746Αναλαμβάνουν καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές και ενόψει των ορκωμοσιών, η «ονοματολογία» καλά κρατεί. Φυσικά, οι νευραλγικές θέσεις των αντιδημάρχων και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, εκτός από πολύ υπεύθυνες είναι και… έμμισθες. Το ίδιο ισχύει και τους αντιπεριφερειάρχες, με τον επανεκλεγέντα Σταύρο Αρναουτάκη να μην έχει αποκαλύψει αν θα «ανακατέψει» την τράπουλα.

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές τους, στην  Κρήτη, στην «κορυφή» της μισθολογικής πυραμίδας βρίσκουμε τον Περιφερειάρχη, ο οποίος παίρνει μηνιαίως 4.275,00 ευρώ (μικτά). Ακολουθούν οι αντιπεριφερειάρχες που αμείβονται με 3.260,25 ευρώ μικτά.

Πάμε όμως στα Χανιά και συγκεκριμένα στον Δήμο Χανίων, που έχει πληθυσμό άνω των 100 χιλιάδων κατοίκων, γεγονός που «απογειώνει» τον μισθό του Δημάρχου στα 4.275,00 (επίσης μικτά) αλλά και του κάθε αντιδημάρχου στα  2.137,50. Τα ίδια ισχύουν και για το Ηράκλειο που είναι στην ίδια πληθυσμιακή ομάδα, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων και στους δύο δήμου, αμείβονται με 900,00 ευρώ.

Ρέθυμνο και Λασίθι, συγκαταλέγονται στους «μεσαίους δήμους» για τους οποίους, η αμοιβή του δημάρχου ανέρχεται στα 3.420,00, του αντιδημάρχου στις 1.710,00 ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα λαμβάνει μηνιαίως 720,00 ευρώ.

Οι μικροί δήμοι

Οι αντίστοιχες αμοιβές σε δήμους ακόμα μικρότερους των οποίων οι κάτοικοί δεν ξεπερνούν τους 20.000, δηλαδή οι δήμοι Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Καντάνου – Σελίνου, Σφακίων και Γαύδου, είναι «ψαλιδισμένες» μεν αλλά διόλου ευκαταφρόνητες!

Για τον δήμαρχο ο μισθός είναι 2.565,00, για τον αντιδήμαρχο 1.282,50 ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων κυμαίνονται στα όρια του σημερινού κατώτατου μισθού με 540,00 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, στην «βάση» της πυραμίδας και χωρίς ούτε ένα σεντ…. οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν έχουν απολαβές, μετά και την κατάργηση των αποζημιώσεων και των επιδομάτων συμμετοχής σε δημοτικά συμβούλια που λάμβαναν μέχρι πρότινος,

Τα μόνα, σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών, έσοδα που αυτή τη στιγμή απολαμβάνει όποιος αιρετός ασκεί το λειτούργημα του δημοτικού συμβούλου είναι τα έξοδα κίνησης τα οποία καθορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αφορούν κυρίως σε μεγάλους δήμους και καλύπτονται μόνο όταν προκύπτει ανάγκη μετακίνησης.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook