Χανιά | Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια κάηκε η Νομαρχία | Photos

χανιά-σαν-σήμερα-πριν-από-24-χρόνια-κάηκ-159038

nomarxia_chania1990

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από την ημέρα όπου ο λαός των Χανίων βγήκε μαζικά στους δρόμους για να προασπίσει την αξιοπρέπειά του, αλλά και για να διατρανώσει τα φιλειρηνικά αισθήματά του, την πίστη του στην ελευθερία.

Σαν σήμερα πριν 24 ολόκληρα χρόνια, μια μέρα του καλοκαιριού όπως όλες οι άλλες, έμεινε στην Ιστορία μεταμορφώνοντας το τετριμμένο της ζέστης της εποχής, την επίκαιρη καθημερινότητα σε διαχρονικά επίκαιρο γεγονός.

nomarxia-199024 ολόκληρα χρόνια από τα αιματηρά γεγονότα της Νομαρχίας Χανίων. «ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΑΤ» στα Χανιά και οι Χανιώτες ξεσηκώνονται για το «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΖΩΗΣ», ενάντια στις Βάσεις: αυτό που προσπάθησαν να γκρούψουν υπό των οσμών δακρυγόνων, με το ανεβοκατέβασμα των γκλομπ.

Ήταν τότε, το καλοκαίρι του 1990, που ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στα σώματα ασφαλείας: «Εμπιστεύομαι την Eλληνική Aστυνομία. Eσείς είστε το κράτος».

266572_122727657816749_100002385477811_180344_1534866_o-2

Σήμερα, τα γεγονότα αυτά και ο αντιβασικός αγώνας έρχονται ξανά στην επικαιρότητα, επανεκτιμούνται υπό του πρίσματος των σημερινών λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στα χημικά. Στην οποία διαδικασία καταστροφής τους οι βάσεις της Σούδας, αυτές που αποκαλούσαν «βάσεις του θανάτου», παίζουν σημαντικό ρόλο. Θυμόμαστε, λοιπόν, τους περασμένους αγώνες. Γιατί αυτοί οι αγώνες αποτελούν πυρακαταθήκη για τους επόμενους, για τον σημερινό αγώνα. «Γιατί, κανείς αγώνας δεν πάει χαμένος».nomarxia-1990-a12Αν έχει μείνει μία εικόνα δυνατή σε όσους θυμούνται τα γεγονότα είναι η εικόνα διαφορετικών ανθρώπων αποφασισμένων που έβγαιναν από τα σπίτια τους γιατί ένοιωθαν την ανάγκη να βρεθούν εκεί, στη νομαρχία. Άνθρωποι περήφανοι, που δε μπορούσαν να δεχθούν αυτό που συνέβαινε εκείνη τη στιγμή, τη βία των ΜΑΤ που έπεφτε πάνω στα κεφάλια φιλειρηνικών διαδηλωτών κατόπιν εντολών του διορισμένου Νομάρχη Αντώνη Νάτσικα.

266572_122727654483416_100002385477811_180343_4244816_o-2

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κρήτης, ειδικές δυνάμεις καταστολής βρέθηκαν σε αυτό τον τόπο. Βρέθηκαν εδώ για να κτυπήσουν αυτούς που διαδήλωναν ενάντια στην ύπαρξη των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα φιλειρηνικά Χανιά. Που ήθελαν συμβολικά να περικυκλώσουν τη νομαρχία για να διαμαρτυρηθούν για την ανανέωση της Σύμβασης για τη νατοϊκή και αμερικανική Βάση για επιπλέον 50 χρόνια.

nomarxia-1990-a11

Εκείνη τη μέρα οι Χανιώτες δε δέχτηκαν αυτή την προσβολή. Δε δέχτηκαν μία βία που ήθελε να τους αρνηθεί το δικαίωμα της επιθυμίας τους για ειρήνη. Οι Χανιώτες πολέμησαν. Οι άνδρες των ΜΑΤ αφοπλίστηκαν. Πολλούς, τους έριξαν μέσα στο λιμάνι.

nomarxia-1990-a03

Πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους. Είναι καθήκον. Είναι για την αξιοπρέπεια του τόπου. Για την ιστορία του. Για την υστεροφημία του. Άλλοι είναι εξοργισμένοι, κάποιοι αρκετά φοβισμένοι για ότι μπορεί να συμβεί. Κατεβαίνουν από τα βουνά και τα χωριά ακόμα, έτοιμοι για ότι προκύψει, «άνδρες, γυναίκες και παιδιά». Πολλοί κατέβηκαν με όπλα στα χέρια. Πιο αποφασισμένοι παρά ποτέ… Μία επέτειο η οποία δε γιορτάζεται, δεν υπενθυμίζεται, δε βγαίνουν λόγοι πολιτικών γι’ αυτή. Προτίμησαν να μείνει στη λήθη.

nomarxia-1990-a10

Όμως, οι χιλιάδες Χανιώτες που βρέθηκαν εκεί, κι έζησαν από κοντά στιγμές εξέγερσης, Χανιώτες οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους, για την ελευθερία και την απεξάρτηση από το θάνατο της βάσης, αυτής που μετατρέπει όλο το νησί σε «αεροπλανοφόρο» και κέντρο των εξελίξεων, δεν ξεχνούν.

Και μέσα σε πηγαδάκια που στήνουν, σ’ ανύποπτες στιγμές, σιγομουρμουρίζουν και θυμούνται, αναρωτιούνται, τι θα μπορούσε να είχε συμβεί και τι δεν έγινε, γιατί κανένας λόγος δε βγαίνει γι’ αυτή τη μοναδική σπάνια τροπή που πήραν τα πράγματα, για την ιστορία των Χανίων, της Κρήτης και της Ελλάδας.

nomarxia-1990-a08

Τα γεγονότα των Χανίων είναι κομμάτι της ιστορίας των αντιβασικών κινημάτων όπου γης. Και της αποτυχίας τους συγχρόνως.

Οι μάχες των πολιτών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ συνεχίζονται και το βράδυ. Με τη νομαρχία καμένη, με τις συνεχείς εκκλήσεις από προσωπικότητες των Χανίων για ψυχραιμία αλλά και δίχως σχέδιο, ο κόσμος τελικά αποχωρεί. Και η πιο μεγάλη στιγμή του αντιβασικού κινήματος στην Ελλάδα αποτελεί και την αρχή του τέλους του.

Την επόμενη ημέρα διοργανώθηκε από το τοπικό ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών του μεγάλη πορεία όπου η οργή του κόσμου κατευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό τότε της χώρας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και με αίτημα να φύγει ο διορισμένος νομάρχης του. Η μεγαλύτερη ημέρα του αντιβασικού κινήματος έγινε άλλη μία αντικυβερνητική διαδήλωση.

nomarxia-1990-a06

Ακολούθησε η ιστορική «Δίκη των 28» μετά από 2 χρόνια, των προσωπικοτήτων – από τόσα διαφορετικά μετερίζια – των Χανίων. Φορείς, συλλογικότητες και ομάδες ανθρώπων οι οποίοι, εν καιρώ, εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο, διασκορπίστηκαν, με κάποιους να συνεχίζουν να παλεύουν κι άλλους να έχουν παραιτηθεί. Με την Επιτροπή Φορέων να μην υπάρχει πια… Το Κίνημα έσβησε, ξαναφούντωσε μετά και ξαναέσβησε. Ζει και μέσα απ’ αυτό το κείμενο.

nomarxia-1990-a02

Τα χρόνια περνούν όμως η ιστορία μένει. Προσωπικές ιστορίες αυτών που συμμετείχαν, των ημερών εκείνων, που μύριζαν καπνό και δακρυγόνα. Με τον πρωτοπόρο ρόλο των ανθρώπων αυτού του τόπου κι αποδέκτη των μηνυμάτων, της ενέργειας αυτής, μετουσιωτή της, την Επιτροπή Φορέων Κατά των Βάσεων.

nomarxia-1990-a05

nomarxia-1990-a04

Πηγή: agonaskritis.gr

 

8 thoughts on “Χανιά | Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια κάηκε η Νομαρχία | Photos

  1. ΑΝτι να ντρέπεστε γαι αυτα που εγιναν τοτε το παρουσιαζεται σαν επίτευγμα !!!!! Αυτη η ημερομηνια ειναι η ντροπη των Χανιων και ολων των πολιτων τησ πόλης !!!!!!

  2. λατση αστυνομικος ησουν και τις εφαγες ή συγγενης του νατσικα. ενα μεγαλο μπραβο σε αυτους που δεν υποταχθηκαν τοτε. ως προς το καψιμο να ναι καλα ο νατσικας που για 30 ανθρωπους στην αρχη εβαλε στη νομαρχια δεκαδες των ματ. ουτε καταλαβε κανενας ποτε γιατι…..η ιστορια θα ειχε ληξει σε μιση ωρα οπως ληγουν ολες οι δηθεν καταληψεις της νομαρχιας απο τοτε, δεκαδες στον αριθμο.

    ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

  3. Κε Χρήστο Λάτση προφανώς η μητέρα σου δούλευε στη Μίνωος και βγάλατε λεφτά με τσι Αμερκάνους που ρθανε .

  4. γιατι φιλε χριστο ειναι ντροπη? τα θυμαμαι νoερα τα γεγονοτα ως φοιτητης τοτε… οπου ολος ο κοσμος των Χανιων ξεσηκωθηκε για να αποφυγουμε αυτο που ζουμε τωρα… ενα μεγαλος μερος της σουδας να ανηκει στη ΝΑΤΟικη – δολοφονικη βαση..!! να κανουν κουμαντο στο νομο μας ενας αλλος λαος! αν ειναι ετσι να παραδωθουμε βρε αδερφε και να καταστρεψουν και τα χημικα και τα οπλα και να μας κανουν και δουλος οπλιτες στο κατω κατω

  5. @xristos latshs

    Εγώ πάντως ντρέπομαι για το οτι οι φονιάδες των λαών έχουν ορμητήριο το νησί μου
    Ντρέπομαι που υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μου και συντοπίτες μου που τους υποστηρίζουν
    Ντρέπομαι που υπάρχουν συντοπίτες μου που περιμένουν τα ματωμένα τους δολάρια
    Ντρέπομαι για λογαριασμό σας.Επηδη εσεις δεν ντρέπεστε.
    Ντρέπομαι για σας και αγωνίζομαι να φύγουν τα πυρηνικά απο το νησί μας.
    Για να εξαφανιστεί καθε τροπος εκμετάλλευσης άνθρωπου απο άνθρωπο.

    Αν λοιπον εσυ ντρέπεσαι για αυτα που έγιναν τοτε,να σου πω το πρώτο και μικρο γεγονος που τα άρχισε ολα: ο Παππούς μου (Βουνακης Αντώνιος) μαζί με άλλους 10 ΓΕΡΟΝΤΕΣ (προσωπικότητες των χανιών) κατέθεσαν ψήφισμα με πολλές χιλιάδες υπόγραφες απο τους Χανιώτες για να φύγουν οι βάσεις(επιτροπή ειρήνης κατα των βάσεων.) Εκει τους υποδέχτηκαν και τους ξυλοκόπησαν τα ΜΑΤ. Η αντίδραση των ανθρώπων που απλά περνούσαν απο το σημείο ήταν άμεση…
    Είμαι περήφανος για τον παππού μου. Που παρόλο που ήταν δεξιός(πολέμησε στον εθνικό στρατό στον εμφύλιο) μετατράπηκε σε κομμουνιστή, βλέποντας την σαπίλα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού. Που εκφράζετε πιο έντονα από ποτέ και σήμερα από τις βάσεις της Σούδας.

  6. Μονο ζουλου σαν εσας που γραφεται παραπανω για κοκορευονταν για το καψιμο ενοσ κρατικου κτηριου , με οτι αυτο συμβολίζει βεβαια . Προφανως στην αγρια ζουγκλα που νομίζεται οτι ζειτε ετσι γινονται τα πργματα . Δεν υπαρχει νομιμοτητα δεν υπαρχει κρατος , υπαρχει μονο το δικιο του ανθρωπου που αν βγει εξω απο το χωριο του χανεται και θελει να κανει τσαμπουκαδεσ για να αισ8ανθει καποιος . Προφανωσ ο κυριοσ που ειναι γνησιοσ απογονος του στολου νομιζει οτι ολοι ειναι σαν αυτον , αμ ο αλλοσ που ολα τα αναγαγει στο ποιοσ κτυπησε ποιον ,!!!!!!!!!! Οι ιθαγενεισ ξερουν μονο απο πιστολια φωτιες ξυλο μπουνιδια κτλ. ανtι να μιλουν απλωσ μουγκρίζουν ! καλο σασ απογευμα

  7. @xristos latshs λες:

    «Μονο ζουλου σαν εσας που γραφεται παραπανω για κοκορευονταν (sic) για το καψιμο ενοσ κρατικου κτηριου , με οτι αυτο συμβολίζει βεβαια »

    «Προφανως στην αγρια ζουγκλα που νομίζεται οτι ζειτε ετσι γινονται τα πργματα (sic)»

    «Προφανωσ ο κυριοσ που ειναι γνησιοσ απογονος του στολου(sic) νομιζει οτι ολοι ειναι σαν αυτον , αμ ο αλλοσ που ολα τα αναγαγει στο ποιοσ κτυπησε ποιον ,!!!!!!!!!! (sic)Οι ιθαγενεισ ξερουν μονο απο πιστολια φωτιες ξυλο μπουνιδια κτλ. ανtι(sic) να μιλουν απλωσ μουγκρίζουν ! καλο σασ απογευμα»

    Μάθε να γράφεις και μετά αν τα καταφέρεις, μάθε και να διαβάζεις….που είναι σαν να λέμε: μάθε να ακούς τον συνομιλητή σου. Οι …»ιθαγενείς» και οι «απόγονοι του Στόλου» (σου αρέσει να βρίζεις αν δεν έχεις επιχείρημα ε?)που..’μουγκρίζουν» όπως λες,τα καταφέρνουν καλύτερα από σένα σε αυτόν τον τομέα. Ίσως τότε να καταφέρεις να ποσταρεις κιόλας…

  8. καλα δεν ντρεπεσται να καμαρωνεται για τα κατορθωματα των «ειρηνιστων»!?

    ρε θα μας τρελανετε???

    ολα τα πασοκακια ειχανε λυσαξει και καιγανε λαστιχα 2μερες . ο γνωστος πασοκος ραδιοφωνικος σταθμος καλουσε ξενδιαντροπα τον κοσμο να κατεβει στην πλατεια να καψει το κτιριο . υπαρχουν ντοκουμεντα ρε !! μη σας φλομονουν και καλα με τα αντιβασικα αντι νατοικα κλπ κλπ!

    γνωστη κοντρα πασοκων νδ ειναι που απλα τα πασοκακια επειδη τους τρεχανε τον αντρεα για φυλακη ξεσπαγανε ..
    αλλα τι να πει κανεις… κι ο φιλος τους ο αντρεας υπεγραψε για τις βασεις να τα λεμε!!!
    ο δε αρθρογραφος αυτοδιαψευδεται με τις φωτογραφιες οπου αναρωτιεται ο αναγνωστης που ακριβως ειναι οι φιλειρηνικοι διαδηλωτες??
    δλδ αμα ηταν και εχθρικοι θα το ειχαν γκρεμισει το κτιριο απο τα θεμελια!??!?!

    λιγο λογικη παιδια!! ντροπη και μονο ντροπη ηταν τα γεγονοτα εκεινων των ημερων. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ. ΝΤΡΟΠΗ! και μονο ετσι θα πρεπει να τα θυμομαστε. οχι σαν επετειο για να καμαρωνουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook