Χανιά | Στον πολιτισμό η ελπίδα για να σταματήσει η παρακμή

χανιά-στον-πολιτισμό-η-ελπίδα-για-να-σ-186835

???????????????????????????????

Ανοικτή συζήτηση με θέμα «Πολιτισμός, μια πρώτη απάντηση στην κρίση» διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας που πραγματοποιεί, με στόχο το «άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία των Χανίων.

«Το ερώτημα δεν είναι πότε α βγούμε από την κρίση, το θέμα είναι τι θα αφήσει αυτή η κρίση. Τι είναι εκείνο που μπορούμε συλλογικά να κάνουμε για να δράσουμε όλοι μαζί και να δούμε πως μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε ως κοινωνία», τόνισε πριν την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Κώστας Ζορμπάς, γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: «Σήμερα βρισκόμαστε όχι σε κρίση σε παρακμή. Πάντοτε όταν υπήρχε παρακμή στις κοινωνίες, ο πολιτισμός ήταν εκείνο το κομμάτι που έδινε ελπίδα για να βρεθεί κάτι διαφορετικό, να ξεκινήσει κάτι καινούριο», είπε, τονίζοντας ότι «αυτές οι συναντήσεις δεν έχουν σχέση με την πολιτική, έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των ανθρώπων, με όλους τους ανθρώπους εκείνους που θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό και δυσκολεύονται να το βρουν.

Από την πλευρά της η κα  Έμμυ Παπαβασιλείου, μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου, πρότεινε «να πάρουμε οι ίδιοι οι πολίτες το θέμα στην πλάτη μας. Να επανακαθορίσουμε και να ξαναδώσουμε αξία στο λόγο και στη γλώσσα, να αποδομήσουμε το ίδιο το πελατειακό κράτος και να επανασυνταχτούμε με τις δημιουργικές μας ικανότητες. Αυτά, αν μπορέσουμε να τα εντάξουμε έστω σε ατομικό επίπεδο, τότε, πολλαπλασιαζόμενα θα δώσουν την ώθηση και στην κορυφή ώστε να ξεκινήσει διαδικασίες για να δώσουμε μια συλλογική απάντηση».

Όπως είπε,  «ο καθένας ατομικά αν κάνει αυτό που θεωρεί σωστό κι αν δίνει κάθε μέρα τη δική του μάχη,  είναι ήδη ένα πρώτο βήμα. Πρώτα πρέπει να κατακτήσουμε τη δυνατότητα να κάνουμε διάλογο, να συνεννοηθούμε μεταξύ μας ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε έναν νέο πολιτισμό».

Στην συζήτηση, η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό, συμμετείχαν επίσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, κ. Μιχάλης Αεράκης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Mιχελογιάννης.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook