Χανιά | Σχολείο… με ειδικές ανάγκες «κίνδυνος» για παιδιά και δασκάλους

χανιά-σχολείο-με-ειδικές-ανάγκες-κ-135481

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτριμωγμένοι σε ένα κτήριο παλιό, με πολλές σκάλες, μουχλιασμένους τοίχους και… αυτοσχέδιες αίθουσες, εκπαιδευτικοί και ειδικοί επιστήμονες, προσπαθούν, συχνά με δικά τους μέσα, να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα 29 παιδιά που φοιτούν στο ειδικό σχολείο του Κέντρου Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, στον Κουμπέ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε αφορμή το Πασχαλινό Παζάρι Αγάπης που ετοιμάζεται για την οικονομική ενίσχυση του σχολείου, το zarpa.gr, επισκέφθηκε το σχολείο και σας παρουσιάζει την εικόνα του.

Μπαίνοντας στο προαύλιο, μαζί με τις παιδικές φωνές και την ανθισμένη φύση, «πιάνεις» στον αέρα και τη μυρωδιά από τις γειτονικές τουαλέτες… αλλά αυτό αποδεικνύεται το μικρότερο από τα προβλήματα που θα συναντήσεις μετά.

Στην είσοδο μας υποδέχεται η διευθύντρια κ. Ντίνα Μαρτσάκη και ανεβαίνουμε μαζί τις σκάλες (!) που οδηγούν στον όροφο όπου στεγάζεται το δημοτικό και τις οποίες ανεβοκατεβαίνουν πολλές φορές την ημέρα παιδιά με… κινητικά προβλήματα. Φυσικά βοηθούν οι δάσκαλοι. Σε περίπτωση σεισμού ή έκτακτης ανάγκης όμως, τίθεται σοβαρό θέμα ασφαλείας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ κα Μαρτσάκη, μας εξηγεί  ότι ο σεισμός του περασμένου Οκτωβρίου προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης,  οι οποίες, στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν κριθεί ακατάλληλες, περιορίζοντας το ειδικό σχολείο σε ένα μικρό κτήριο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έτσι, το δημοτικό, παρόλο που είναι εξαθέσιο, έχει στη διάθεσή του πέντε αίθουσες διδασκαλίας και ένα γραφείο για την ψυχολόγο που έχουν φτιάξει μόνοι τους σε χώρο που προορίζεται για αποθήκη!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Από το 2010 και μετά, η μονάδα στελεχώνεται επαρκώς από την Πρωτοβάθμια που θα πει ότι μπορεί να φιλοξενήσει πολλά παραπάνω παιδιά από αυτά που έχουμε. Πλέον όμως υπάρχει θέμα κτηριακό, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού», επισημαίνει.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές φέρνουν από το σπίτι τους υπολογιστές και ό,τι άλλο χρειάζεται, όμως, φεύγοντας πρέπει να τα παίρνουν μαζί τους, γιατί το σχολείο πολλές φορές έχει γίνει στόχος βανδαλισμών.

Μέχρι πρότινος, υπήρχαν άνετοι και καλά εξοπλισμένοι χώροι, για υπολογιστές, εργοθεραπεία και δημιουργικό παιχνίδι. Τώρα, έχουν τοποθετηθεί σιδερένιες πόρτες παντού γύρω από το χώρο του σχολείου, για να εμποδίζουν τα παιδιά από το να πλησιάσουν στα γύρω κτήρια που έχουν κριθεί ακατάλληλα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση. Εάν δεν μπορούν να μας βρουν άλλο χώρο, ας βολευτούμε έστω προσωρινά με προκατ αίθουσες» τονίζει η κα Μαρτσάκη και εξηγεί ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς.

Κατεβαίνουμε κάτω, όπου φιλοξενείται το νηπιαγωγείο. Δασκάλες, κοινωνικοί λειτουργοί, η ψυχολόγος και η εργοθεραπεύτρια, έχουν «πέσει με τα μούτρα» στη χειροτεχνία. Σ’ αυτό το σχολείο οι δάσκαλοι δεν σχολνούν μόλις χτυπήσει το κουδούνι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Παλιότερα, όταν το σχολείο ανήκε στο Υπουργείο Υγείας κι όχι στο Παιδείας, υπήρχε κονδύλι, αρκετά μεγάλο, το οποίο κάλυπτε τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό υλικό σε εξόδους παιδιών, ψυχαγωγία, εκδρομές. Αυτά πλέον δεν υπάρχουν.

Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε δυο φορές το χρόνο να κάνουμε ένα παζάρι, προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν για τις ανάγκες αυτές των παιδιών», τονίζει η κα Μαρτσάκη.

Το παζάρι, θα λειτουργεί την ερχόμενη Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Απριλίου, στο Φουαγιέ του Δήμου Χανίων από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00, με εντυπωσιακές χειροποίητες πασχαλινές δημιουργίες.

 

pasxa eidiko

 

zarpa.gr

 

One thought on “Χανιά | Σχολείο… με ειδικές ανάγκες «κίνδυνος» για παιδιά και δασκάλους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook