Χανιά | «Φωτιά» στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις δεξαμενές καυσίμων

χανιά-φωτιά-στο-δημοτικό-συμβούλιο-170802

dimotiko simvoulio 19septΟμόφωνη απόφαση για νομική στήριξη με κάθε μέσο των προσφυγών του Δήμου κατά του επενδυτικού σχεδίου της εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων στο Πλατάνι της Σούδας, έλαβε το απόγευμα το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, έπειτα από συζήτηση του θέματος σε πολύ υψηλούς τόνους, για δύο περίπου ώρες.

Αφορμή, στάθηκε η πρόσφατη αίτηση δόμησης που έχει καταθέσει η εταιρεία στην Πολεοδομία, μετά την ένταξη της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο, με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη. Ο πρώην Δήμαρχος κ. Σκουλάκης, πρότεινε να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση, με την οποία δεν θα επιτρέπει στην Πολεοδομία να εγκρίνει το αίτημα, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι δύο υποθέσεις που εκκρεμούν.

«Ελπίζω ότι δεν εννοείτε να διατάξουμε μια υπηρεσία να παρανομήσει» απάντησε ο νυν Δήμαρχος που απέρριψε το αίτημα. Νωρίτερα, είχε κατηγορηθεί ευθέως αλλά και έμμεσα ότι η εναντίωσή του είναι «χλιαρή», από τον πρώην Δήμαρχο, τον κ. Παπαδογιάννη και συμβούλους των δύο μεγάλων παρατάξεων της μειοψηφίας.

Ενημέρωση

Για το ιστορικό της υπόθεσης ενημέρωσε το Συμβούλιο, ο δικηγόρος του Δήμου κ. Μάρκος Περάκης που την έχει αναλάβει από το 2011. Οι ενστάσεις του Δήμου διατυπώνοται, όπως είπε, γύρω από τέσσερις άξονες: Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή, την ιστορικότητα και τα αρχαιολογική σημασία της, την κυκλοφορική σύνδεση και κάποια θέματα διαδικασίας. Ο ίδιος εξήγησε ότι θα ήταν ανώφελη μια νέα προσφυγή του Δήμου κατά της απόφασης Μηταράκη -που επίσης ζήτησαν οι κύριοι Σκουλάκης και Παπαδογιάννης- καθώς δεν προκύπτει έννομο συμφέρον.

Το λόγο πήραν οι περισσότεροι σύμβουλοι από τις παρατάξεις Σκουλάκη και Παπαδογιάννη, οι οποίοι, όπως και οι επικεφαλής τους, ζήτησαν να υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση για το θέμα, με τον κ. Παπαδογιάννη να ζητά από την Δημοτική Αρχή να μην «επαναπαυτεί» στη νομική στήριξη της υπόθεσης αλλά να εναντιωθεί με κάθε μέσον.

Ένα «όψιμο ενδιαφέρον» για την υπόθεση από την πλευρά της πρώην Δημοτικής Αρχής, «για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους» διαπίστωσε ο κ. Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών: Πρώτα ο Άνθρωπος», υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία τριάμισι χρόνια το θέμα ουδέποτε τέθηκε υπό συζήτηση σε Δημοτικό Συμβούλιο. Ο ίδιος, πρότεινε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για να καθοριστεί ο τρόπος της περαιτέρω αντίδρασης.

Σαφέστατα κατά του σχεδίου, τάχθηκαν και οι κύριοι Σεραφείμ Ρίζος από την «Ανταρσία στα Χανιά» που προέταξε το δικαίωμα των κατοίκων της Σούδας να ζουν σε ένα περιβάλλον ανθρώπινο και Νίκος Παπαντωνάκης » από την «Λαϊκή Συσπείρωση»  που τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το τι θεωρεί ο καθένας «ανάπτυξη».

«Αυτό το θέμα έχει φοβερό νομικό οπλοστάσιο», τόνισε, αναφερόμενος στον αγώνα του Δήμου Σούδας κατά του σχεδίου, ο τότε Δήμαρχος και  νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιάννης Περράκης αλλά και ο προερχόμενος από την Δ.Ε. Σούδας, αντιδήμαρχος, κ. Μιχάλης Κοτζαμιχάλης.

«Μεγάλη υποκρισία»

«Αν νομίζετε ότι θα μας στριμώξετε, κάνετε λάθος. Αυτό το πεδίο δεν προσφέρεται», είπε, ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του, μετά την «θυελλώδη» συζήτηση και απευθυνόμενος στον κ. Σκουλάκη, παρατήρησε: «Εδώ υπάρχει μαι μεγάλη υποκρισία. Είστε στην πολιτική τα τελευταία σαράντα χρόνια. Τί κάνατε; Τα καύσιμα συνδέονται με το χωροταξικό. Χωροθετήσατε το πού πρέπει να πάνε τα καύσιμα; Γιατί και τα καύσιμα, κάπου πρέπει να πάνε».

Απόφαση

Δύο ώρες μετά και χωρίς να έχει ακουστεί καμία φωνή υπέρ του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει ο Δήμος με κάθε νόμιμο τρόπο την υπεράσπιση της υπόθεσης, «ρίχνοντας στη μάχη» όλους τους δικηγόρους της νομικής υπηρεσίας, για να εξεταστεί η δυνατότητα παρέμβασης στην απόφαση Μηταράκη που έχει προθεσμία στις 29 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολεοδομίας, θα εξετάσουν τους φακέλους που έχουν κατατεθεί για την έκδοση άδειας. Να σημειωθεί ότι ανάλογο αίτημα είχε καταθέσει η εταιρεία και παλιότερα, το οποίο όμως είχε απορριφθεί, καθώς ο φάκελος είχε πολλά κενά.

Οι δίκες

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση της προσφυγής κατά των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης, συζητήθηκε στο ΣτΕ στις 17 Σεπτεμβρίου, με τη νομική υπηρεσία του Δήμου να έχει λάβει προθεσμία λίγων ημερών για να στείλει κάποια συμπληρωματικά έγγραφα. Η δεύτερη υπόθεση, αφορά την κυκλοφοριακή σύνδεση της εγκατάστασης και έχει προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook