Χημική δίαιτα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την ξεκινήσεις!

χημική-δίαιτα-όλα-όσα-πρέπει-να-γνωρίζ-161765

Εσύ θα ακολουθούσες αυτό το αμφιλεγόμενο διατροφικό πρόγραμμα;

Πολλές φορές η αδυναμία μας να αντισταθούμε σε νόστιμες λιχουδιές και πλούσια σε θερμίδες πιάτα, μας οδηγεί σε υπερβολική αύξηση βάρους, με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε και να οδηγούμαστε σε ακραίες λύσεις και διατροφικές επιλογές, προκειμένου να χάσουμε άμεσα τα περιττά κιλά.

Ως ακραία διατροφική επιλογή θεωρούνται από πολλούς και οι χημικές δίαιτες, που πολλοί μύθοι τις περιτριγυρίζουν. Είναι όντως τόσο επικίνδυνη για τον οργανισμό μας και πως ακριβώς πρέπει να την διαχειριστούμε; Τα αποτελέσματα είναι όντως θεαματικά; Και αν ναι, τα κιλά επιστρέφουν αμέσως; Βρες τις απαντήσεις παρακάτω και σκέψου προσεκτικά, αν θέλεις όντως να μπεις σε αυτή την διαδικασία.

1.Tι είναι η χημική δίαιτα; Ως χημική ή κετογονική δίαιτα μπορεί να χαρακτηριστεί ένα υποθερμιδικό διατροφικό πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με πρωτεΐνες και λίπη, αλλά με ελάχιστους υδατάνθρακες. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός των τροφών αυτών, επιφέρει στον οργανισμό κάποιες χημικές αντιδράσεις, που ονομάζονται κέτωση και προκαλούν την απότομη απώλεια βάρους.

2.Πως ακριβώς λειτουργεί;Με τη διαδικασία της κέτωσης, ο οργανισμός υφίσταται ένα σοκ, αφού ξαφνικά τα «εύκολα» καύσιμα λειτουργίας του, οι υδατάνθρακες, που διασπόνται γρήγορα και μετατρέπονται σε ενέργεια, εξαφανίζονται. Έτσι, το σώμα μας αναγκάζεται να κάνει προσπάθειες, προκειμένου να κάψει το αποθηκευμένο λίπος και να εξασφαλίσει από κάπου την ενέργεια που χρειάζεται.

3.Είναι αποτελεσματική ή επικίνδυνη;Αναμφισβήτητα, η μέθοδος αυτή αποτελεί μια εγγυημένη λύση για γρήγορη απώλεια βάρους, αφού τα αποτελέσματα είναι εμφανή από τις πρώτες κιόλας μέρες. Ωστόσο, αποτελεί μια δίαιτα αρκετά επώδυνη για το σώμα μας, αλλά και επικίνδυνη για την υγεία μας. Η διαδικασία της κέτωσης που δημιουργεί, ενδεχομένως να οδηγήσει σε διατάραξη της οξεοβασικής ισορροπίας και κατ’ επέκταση σε κετοξέωση, μία κατάσταση άκρως επικίνδυνη για την υγεία που μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις.

4.Μετά θα πάρω πίσω τα κιλά και με το παραπάνω;Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε το ίδιο λάθος: θεωρούμε πως όταν φτάνουμε στο στόχο μας η δίαιτα τελείωσε και επιστρέφουμε στις παλιές… κακές συνήθειες, με συνοπτικές διαδικασίες. Ωστόσο, θα πρέπει να καταλάβεις, πως το στάδιο της συντήρησης είναι απαραίτητο σε μια δίαιτα και αν απλά το προσπεράσεις, τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την συγκεκριμένη δίαιτα. Αν καταφέρεις να συνεχίσεις ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και μετά το τέλος της, θα μπορέσεις μετά από κάποιο διάστημα να σταθεροποιήσεις το βάρος σου. Είναι όμως εύκολο για εσένα, να απαρνηθείς έτσι απλά, φαγητά που τόσο καιρό έχεις στερηθεί και να μην πέσεις στην παγίδα αυτή; Αν ναι, τότε μπορείς να κάνεις την προσπάθειά σου.

5.Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν; Οι χημικές δίαιτες περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον λίπη, οπότε είναι πιθανό να ευθύνονται για διάφορα καρδιοαγγειακά νοσήματα, όταν ακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η απουσία αρκετών φυτικών ινών, οδηγεί σε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, η έλλειψη υδατανθράκων από το διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδες, διαταραχές του νευρικού συστήματος, αδυναμία συγκέντρωσης και αίσθημα κόπωσης. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό γιατρό, προτού αποφασίσεις να την ξεκινήσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook