Χώρισες; Δες γιατί δεν πρέπει να κοιτάς το προφίλ του πρώην στο facebook!

χώρισες-δες-γιατί-δεν-πρέπει-να-κοιτάς-241718

Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και τη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων. Και ιδιαίτερα στη διαμόρφωση των ερωτικών σχέσεων. Πόσοι/ ες από εσάς δεν μπήκατε στον πειρασμό να διερευνήσετε το προφίλ του πρώην/ της πρώην σας μετά από το χωρισμό; Είναι άραγε υγιής αυτή η συμπεριφορά;

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Brunel με επικεφαλής την Tara C. Marshall, ερεύνησε κατά πόσο οι χρήστες του Facebook μπορούν να συνεχίσουν φυσιολογικά τη ζωή τους μετά από έναν χωρισμό. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα άτομα που κοίταζαν το προφίλ του/ της πρώην δυσκολεύονταν πολύ να ξεπεράσουν τη σχέση αυτή και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους με το να γνωρίσουν νέο κόσμο και νέες συνήθειες.

Ας πάρουμε την πρόταση ότι «η φαντασία οργιάζει ούτως ή άλλως μετά από ένα χωρισμό, με ή χωρίς διαδικτυακή σχέση». Σίγουρα μετά από ένα χωρισμό όπου επικρατούν σπασμωδικότητα, άγχος και θλίψη, το να παρακολουθεί κανείς το λογαριασμό facebook του-της πρώην συντρόφου του δημιουργεί αρκετά μεγάλη σύγχυση.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν μανιακά ένα χωρισμό. Δηλαδή μπαίνουν σε πολλές καινούργιες ασχολίες, γνωρίζουν νέα άτομα και υιοθετούν ακόμα και νέες συμπεριφορές. Αυτό όταν αντανακλάται στο facebook γίνεται με σκοπό να φανεί μια αντιδραστικότητα τύπου «σε ξεπέρασα ήδη».

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να μπερδέψει και να πληγώσει την άλλη μεριά που βλέπει κάτι τέτοιο. Το να παρακολουθούμε το facebook ή όποιο άλλο κοινωνικό μέσο (social media) του-της πρώην συντρόφου μας οδηγεί σε μια αυθυποβολή να μένουμε στάσιμοι με σκοπό μόνο να νιώσουμε λιγότερο μόνοι-μόνες εκείνη τη στιγμή με βάση μια αυτοκαταστροφική ελπίδα πως «ούτε κι αυτός-αυτή έχει προχωρήσει ακόμα», μας αναφέρει ο ψυχολόγος, ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός.

Όσο ανακουφιστικό λοιπόν και αν μοιάζει το να βρίσκουμε «καταφύγιο» στην ιστοσελίδα του πρώην στην πραγματικότητα ο πόνος μπορεί να μεγαλώνει και να διαιωνίζεται. Δεν είναι δύσκολο δε να φανταστούμε τι μπορεί να συμβεί όταν ο /η πρώην βρει νέο σύντροφο και αναρτά στιγμές από την νέα του προσωπική ζωή…

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μετά από έναν χωρισμό είναι καλύτερο να διαγράψεις την παλιά σου σχέση από το facebook. Είναι όμως και το πιο αποτελεσματικό; Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό θα είχε εξίσου αρνητικές επιπτώσεις. Το να μην γνωρίζεις τι γίνεται στη ζωή του, μπορεί να κάνει τη φαντασία σου να οργιάζει άρα μπορεί να έχουμε ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση. Μήπως είναι καλύτερα να σβήνουμε το δικό μας;

«Η λογική είναι πως εφόσον το facebook αποτελεί ένα μέσο διασύνδεσης των ανθρώπων, μπορεί να αποτελέσει και ένα μέσο αποκοπής απ’αυτούς, σχολιάζει ο ψυχολόγος Δημήτρης Κατσαρός». «Γιατί όμως να σβήσει κανείς το δικό του λογαριασμό; Ο γνώμονας είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος στο να πάρει την απόφαση και να κάνει διαλογή στις επαφές του. Κάποιοι μιλάν για μια συμβολική «αυτοκτονία» απ’ την οποία τις περισσότερες φορές επανέρχονται με νέο προφίλ. Σαν μια αίσθηση αναγέννησης μέσα απ’ τον αποχωρισμό και την αλλαγή που αντανακλάται μέσα από το facebook.

Σίγουρα η διατήρηση της ψυχραιμίας αποφεύγοντας τις σπασμωδικές και απόλυτες κινήσεις, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον εαυτό από την έκθεση στο επώδυνο, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να ξεπεράσει πιο σύντομα ένα χωρισμό.

Ειδικά δε, άμα διατηρεί παράλληλα και αν το θέλει μια στοιχειώδη επικοινωνία και επαφή με τον-την πρώην σύντροφό του. Το διαδίκτυο μέσα απ’αυτή την έρευνα δείχνει να επηρεάζει τη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων με ένα τρόπο άμεσο, ζωντανό και γιατί όχι, βοηθητικό.

Πηγή: boro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook