Αβάντα Μέρκελ στον Σαμαρά | Στήριξη στην Ελλάδα μέχρι την επιστροφή στις αγορές

αβάντα-μέρκελ-στον-σαμαρά-στήριξη-στη-177620

merkel_samaras«Η Γερμανία ταυτίζεται με την πρόθεση της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου η χώρα επιστρέψει στις χρηματαγορές», δήλωσε σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ.

Όπως πρόσθεσε, σημαντικό για την εμπιστοσύνη των αγορών είναι όμως «η συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων», πράγμα που δεν ισχύει όμως μόνον για την Ελλάδα. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει κάνει αναφορικά με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων «αξιοσημείωτη πρόοδο», η οποία αντικατοπτρίζεται σε «βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες».

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται στις χρηματαγορές η κυρία Κοτέ τόνισε το αυτονόητο, δηλαδή ότι πράγματι στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσει Ελλάδα την ικανότητα να καλύπτει τις δανειακές τις ανάγκες από τις χρηματαγορές. Τώρα ως προς την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα η εκπρόσωπους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε απλώς να πει ότι ως το τέλος του χρόνου και αφότου η τρόικα συντάξει το τελικό της πόρισμα για το τρέχον πρόγραμμα, η ευρωζώνη θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Πάντως το θέμα της Ελλάδας, κυρίως σε σχέση με αναπτυξιακά προγράμματα στο πλαίσιο της ΕΕ, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας τη Δευτέρα.

Γιατί αναλυτές χαρακτηρίζουν «μη συνετή» πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης

Ισχυρούς κραδασμούς έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις στο ενδεχόμενο δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές χωρίς «εγγυητή», με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν «μη συνετή» την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.

Το 85% των αναλυτών που συμμετείχε σε έρευνα του Bloοmberg εκτιμά πως τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, δεν είναι από οικονομικής άποψης λογικά, καθώς για να μπορεί μία χώρα να ευνοηθεί από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.

Το 50% των αναλυτών εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της από τις αγορές και ότι θα χρειασθεί τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το θέμα των σχεδίων της Ελλάδας για επιστροφή στις χρηματαγορές ήταν αντικείμενο και του σημερινού κυβερνητικού μπρίφινγκ στο Βερολίνο, με τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης να επαναλαμβάνουν τη στήριξη της Γερμανίας προς την Αθήνα αλλά και να επιμένουν παράλληλα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook