Observer: Να διορθώσουμε το λάθος και να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

observer-να-διορθώσουμε-το-λάθος-και-να-επιστ-177970

athens-acropolis-660Η ανταποκρίτρια του «Guardian» στην Ελλάδα, Έλενα Σμιθ, η οποία πολλές φορές είχε στάξει φαρμάκι για τα όσα συνέβαιναν στη χώρα μας αναφορικά με την κρίση, έγραψε την Κυριακή ένα άρθρο στον «Observer» -την κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας- με αφορμή τη συζήτηση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ενδεικτικό είναι πως στο κείμενό της γράφει: «Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά». Μάλιστα, αναφέρεται και στην πρόσφατη επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν. Δηλώνει ενθουσιασμένη που, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών, παρόλο που -όπως αναφέρει- η διαμάχη θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, εάν κυριαρχούσαν «η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια».

«Τώρα που η Αμάλ Κλούνεϊ αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος: Να επανενώσουμε τα αρχαία Γλυπτά με την πατρίδα τους», τονίζει η Έλενα Σμιθ, επαναλαμβάνοντας την ιστορική φράση του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα».

«Τρέμω στην ιδέα τού τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα», γράφει η ανταποκρίτρια του «Guardian», σχολιάζοντας με πολύ θετικά λόγια τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση. «Έχω εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα», τονίζει.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να προτείνει την από κοινού διαχείριση των Γλυπτών μέσω της λειτουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Παραθέτει, επίσης, στίχους από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου: «»Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα», σημειώνει η Σμιθ.

Εντυπωσιασμένη από τον τρόπο που η Ελλάδα χειρίζεται το θέμα

Η αρθρογράφος αναφέρει πως έχει μείνει εντυπωσιασμένη από την ηρεμία που επιδεικνύει η Αθήνα στους χειρισμούς της για το θέμα και παράλληλα υποστηρίζει πως η θέση του Βρετανικού Μουσείου, ότι δηλαδή το Λονδίνο είναι μία καλύτερη τοποθεσία για να «εξυπηρετήσει το παγκόσμιο κοινό» ώστε να δει από κοντά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, είναι μια ανοησία.

Η επιστροφή των Γλυπτών θα ήταν μία ισχυρή τονωτική ένεση για την Ελλάδα

Κλείνοντας το άρθρο της, η Έλενα Σμιθ σημειώνει πως «η Ελλάδα έζησε τις χειρότερες στιγμές της τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μία ισχυρή τονωτική ένεση για μία χώρα που πάντα στήριζε τη Βρετανία στις δύσκολες στιγμές της. Σπανίως έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος. Τώρα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία και, για ό,τι συμβολίζει, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία».

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook